Sviatočné mandľové toliare
Varenie - Recepty – Múčniky
Vianočné keksíky so škoricou a mandľami.
Ingrediencie:
Na cesto:
100 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 120 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- ½ lyžička citrónovej arómy
- 1 balíček škoricového cukru
- 1 vajce
- 120 g hladkej múky
- 1 zarovnaná lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 balíček (á 40 g) zlatého klasu
- 25 g nasekaných nelúpaných mandlí
Na potretie:
- 150 g marhuľového džemu
- 1 lyžička rumovej arómy
Na posypanie:
- 2 zarovnané lyžice plátkov mandlí
Príprava:
Na prípravu cesta ušľaháme maslo, cukor, vanilínový cukor, arómu a škoricový cukor elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme vajce a zľahka vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom a Zlatým klasom. Nakoniec vmiešame nasekané mandle. Z hmoty tvoríme pomocou kávovej lyžičky na plech vyložený papierom na pečenie malé kôpky. Plech vložíme do rúry predhriatej na 180°C a pečieme 10 minút. Upečené toliare necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Na potrenie rozpustíme džem v malom hrnci na miernom ohni. Odstavíme zo sporáka a vmiešame arómu. Horúcim džemom potrieme povrch vychladnutých toliarov a posypeme plátkami mandlí.
TIP: Toliare môžeme uchovávať v dobre uzavretej nádobe asi 3 týždne.
FOTO: droetker
—————