19.12.2014 19:51

Sviatočná vianočka

Varenie – Recepty – Múčniky

 

Vianočný kysnutý múčnik, vianočka je bohatá na oriešky i kandizované ovocie.
 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 1 balíček droždia
  • 40 g cukru,
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 150 g rozpusteného vychladnutého masla,
  • 150 ml vlažného mlieka
  • ½ lyžičky rumovej arómy
  • hrozienka
  • nasekané oriešky
  • mandle
  • kandizované ovocie podľa chuti
Na potretie a posypanie:
  • 1 rozšľahané vajce
  • 25 g nasekaných mandlí alebo orieškov

 

Príprava:

Na prípravu cesta zmiešame v miske múku s droždím, cukor, vanilínový cukor, soľ, vajcia, maslo, mlieko, arómu, hrozienka, oriešky, mandle a kandizované ovocie a dôkladne prepracujeme vareškou. Cesto zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 50 až 60 minút vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 9 dielov, z každého dielu vyvaľkáme valček s dĺžkou asi 35 cm. Valčeky postupne splietame do vianočky (najskôr zo štyroch, z troch a z dvoch valčekov). Na plech vyložený papierom na pečenie položíme vrkoč zo štyroch valčekov. Naň položíme vrkoč z troch dielov a navrch vrkoč z dvoch dielov. Aby vianočka nespadla, vpichneme do nej na dvoch miestach špajdľu. Necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Vianočku potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami alebo orieškami. Vložíme do rúry predhriatej na 170°C a pečieme asi 40 minút. Drevenou špajdľou vyskúšame, či je hotová. Keď ju po zapichnutí do stredu vianočky vytiahneme, mala byť suchá.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada