Sviatočná vianočka
Varenie – Recepty – Múčniky
Vianočný kysnutý múčnik, vianočka je bohatá na oriešky i kandizované ovocie.
Ingrediencie:
Na cesto:
500 g hladkej múky
- 1 balíček droždia
- 40 g cukru,
- 1 balíček vanilínového cukru
- štipka soli
- 2 vajcia
- 150 g rozpusteného vychladnutého masla,
- 150 ml vlažného mlieka
- ½ lyžičky rumovej arómy
- hrozienka
- nasekané oriešky
- mandle
- kandizované ovocie podľa chuti
Na potretie a posypanie:
- 1 rozšľahané vajce
- 25 g nasekaných mandlí alebo orieškov
Príprava:
Na prípravu cesta zmiešame v miske múku s droždím, cukor, vanilínový cukor, soľ, vajcia, maslo, mlieko, arómu, hrozienka, oriešky, mandle a kandizované ovocie a dôkladne prepracujeme vareškou. Cesto zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 50 až 60 minút vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 9 dielov, z každého dielu vyvaľkáme valček s dĺžkou asi 35 cm. Valčeky postupne splietame do vianočky (najskôr zo štyroch, z troch a z dvoch valčekov). Na plech vyložený papierom na pečenie položíme vrkoč zo štyroch valčekov. Naň položíme vrkoč z troch dielov a navrch vrkoč z dvoch dielov. Aby vianočka nespadla, vpichneme do nej na dvoch miestach špajdľu. Necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Vianočku potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami alebo orieškami. Vložíme do rúry predhriatej na 170°C a pečieme asi 40 minút. Drevenou špajdľou vyskúšame, či je hotová. Keď ju po zapichnutí do stredu vianočky vytiahneme, mala byť suchá.
FOTO: droetker
—————