Svadobná čokoládová torta
Varenie – Recepty - Múčniky
Torta, ktorá svojou noblesnosťou môže tróniť aj na svadobne vyzdobenom stole.
Ingrediencie:
Na cesto:
1 balíček tmavej polevy
- 3 vajcia
- 200 g zmäknutého masla
- 200 g cukru
- 120 ml vody
- 75 ml vlažného cmaru
- 30 g kakaa
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 190 g hladkej múky
Na náplň:
- 1 balíček zlatého klasu
- 250 ml vody
- 250 g zmäknutého masla
- 200 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 3 lyžice rumu
Na ozdobenie:
- 2 balíčky fondánu
- tubičky na zdobenie 4 farby
- strieborné perličky
Príprava:
Na cesto rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Pridáme vodu, kakao a dôkladne rozmiešame. Necháme vychladnúť. Vo väčšej mise vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dohladka. Postupne pridávame vajcia, cmar a čokoládovú zmes. Všetko ušľaháme a na záver pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom. Vyšľaháme dohladka.Na prípravu náplne uvaríme zlatý klas v 250 ml vody. Puding necháme za občasného premiešania vychladnúť. Vo väčšej mise ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni maslo, cukor a vanilkový cukor. Šľahač znížime na najnižší stupeň a po lyžiciach pridávame puding. Na záver zašľaháme do náplne rum. Cestom naplníme tortovú formu, vložíme do rúry predhriatej na 160 °C a pečieme asi 60 minút. Z upečeného korpusu opatrne odstránime tortovú formu a necháme ho vychladnúť. Korpus pozdĺžne jedenkrát rozrežeme a potrieme asi 1/3 náplne. Zvyšnou náplňou potrieme okraje a povrch torty. Na ozdobenie zľahka poprášime dosku práškovým cukrom a fondán vyvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm. Vyvaľkaný fondán opatrne prenesieme rukou alebo pomocou valčeka na tortu. Fondán na torte uhladíme smerom od stredu nadol. Zvyšný fondán odkrojíme. Zo zvyšného fondánu vymodelujeme ružičky.
Postup na tvorbu ružičiek:
- Fondán vyvaľkáme na plát hrubý asi 3 mm a okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska. Okraje koliesok sploštíme/stenčíme oblou stranou lyžice. Tým dosiahneme prirodzenejší efekt okvetných lístkov.
- Jedno koliesko zrolujeme (bude tvoriť stred ružičky). Zvyšné kolieska pevne pritlačíme okolo stredu ružičky (vytvoríme tak okvetné plátky). Na jednu ružičku použijeme približne 5 okvetných plátkov. Hotové ružičky necháme stuhnúť pri izbovej teplote (asi 30 minút). Spodnú štvrtinu môžeme odrezať pomocou ostrého noža, aby ružička na torte lepšie sedela. Ružičky prilepíme k torte pomocou bielej tubičky alebo jej miernym navlhčením vodou.
- Tortu ozdobíme bielou tubičkou a striebornými perličkami. Tie k fondánu upevníme pomocou bielej tubičky.
TIP: Torta chutí najlepšie, ak ju necháme do druhého dňa odležať v chladničke. Ak chceme dosiahnuť lesklý vzhľad fondánovej hmoty alebo fondánovej dekorácie, potrieme fondán alebo fondánovú dekoráciu alkoholom čírej farby (vodka, biely rum a pod.).
FOTO: droetker
—————