08.09.2018 09:07

Sušená paprika

Varenie – Skladovanie

 

Paprika je zdrojom vitamínov, ktoré chránia organizmus pred rakovinou i chorobami srdca. Ako potravina s výraznou chuťou sa stala významným ochucovadlom jedál či už v čerstvom stave alebo sušená, aby sme z nej v kuchyni mohli profitovať aj počas zimných mesiacov. Takto spracovať sa dajú rôzne druhy papriky a k dispozícii sú aj viaceré technológie.

 

  • Ponúka sa alternatíva sušených paprikových porcií, na ktoré môžeme použiť červené, žlté i zelené papriky. Plody najprv umyjeme, očistíme, zbavíme ich semiačok a nakrájame na menšie kúsky. Potom ich povaríme krátko v horúcej vode, po 2 až 3 minútach vyberieme a necháme odkvapkať v sitku. Papriky napokon poukladáme na plech vystlaný bielym papierom na pečenie a sušíme pomaly v teplej rúre zohriatej na 50°C pri pootvorených dvierkach, pričom ich občas poprevraciame. Usušenú papriku si uložíme do pohárov lebo nádob, ktoré sa dajú dobre zavrieť. Pred použitím ich necháme trochu napučať vo vode alebo ich pridáme v sušenej podobe do pripravovaného jedla počas varenia.
  • Štipľavé papriky (najviac sa hodia tenkostenné odrody) sušíme voľne. Na sušenie môžeme použiť aj mierne povädnuté plody paprík. V tomto prípade čiastočné znehodnotenie zeleniny pre stratu vody nie je na prekážku. Celé plody priviažeme na tenký špagát a zavesíme na vzdušnom tienistom mieste. Proces trvá jeden až dva mesiace. Jedlá ochucujeme prúžkami, ktoré odstrihneme z dobre uskladnených celých sušených paprík.
  • Na prípravu klasickej červenej mletej papriky potrebujeme vyzretú koreninovú papriku. Nakrájané prúžky čistej dužiny sušíme na slnku asi týždeň a v teplovzdušnej rúre pri teplote 65°C asi 3 hodiny. Dobre vysušené ich môžeme zomlieť na mlynčeku alebo potĺcť v mažiari na prášok, potom preosiať cez sitko a neskôr používať ako koreninu výraznej chuti. Dôležité je mletú papriku umiestniť do kvalitnej uzavierateľnej nádoby, aby sa časom neznehodnotila chuťovo i zafarbením.

 

Poznámka:

Sušená dužina papriky nám poslúži výborne pri dochucovaní mäsových či zeleninových jedál a tiež polievok, najmä zemiakových, gulášových, zeleninových či obľúbenej držkovej.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu