Strúhanka či radšej parmezán?
Varenie – Rady z kuchyne
Kto by odmietol chutný viedenský rezeň v trojobale. Alebo v podobnom kabáte na mieru pripravené rybie filé či kuracie prsia. Máme však aj iné možnosti, ako obaliť mäso určené na vyprážanie či opekanie.
- Najjednoduchší obal vytvorí múka. Plátky mäsa v nej poobraciame z oboch strán a rýchlo opečieme pri vysokej teplote na oleji. Zbytočný tuk odsajeme papierovými utierkami. Rezne napokon pokvapkáme citrónovou šťavou a polejeme trochou speneného masla.
- Francúzi zvyknú obaľovať mäso iba v múke a vo vyšľahaných vajciach.
- Klasika z múky, z vyšľahaných vajec a z čerstvej strúhanky patrí skôr do anglickej kuchyne. Vajcia môžeme zmiešať aj s trochou soli a mlieka alebo piva.
- Milánčania zase vymysleli verziu trojobalu z múky, z rozšľahaných vajec a z parmezánu najemno postrúhaného, ktorý nemôže chýbať takmer v žiadnom talianskom pokrme. Nahradiť sa však dá aj iným druhom syra, musí byť však dostatočne tvrdý.
- Na strúhanku sa so cťou zahrajú aj kukuričné lupieny čiže cornflakes, rezne budú jemne chrumkavé.
- K zaujímavým patrí snehový kabát pre rezeň. Mäso najprv obalíme v hladkej múke, potom v žĺtkach rozšľahaných s mliekom a s rozotretým strúčikom cesnaku a napokon v tuhom snehu vyšľahanom z bielkov, ktorý zmiešame s nastrúhaným syrom.
- Skúsiť môžeme aj obrátený obal. Osolené rezne potreté horčicou dáme na hodinu do chladničky. Potom ich obalíme v strúhanke, ktorú na mäso popritláčame, a nakoniec vo vajciach rozšľahaných s posekanou petržlenovou vňaťou. Môžeme ich klasicky vypražiť na panvici s olejom alebo dať zapiecť na plechu vystlanom papierom na pečenie do rúry. V druhom prípade však treba na rezne položiť pár plátkov slaniny.
Tipy na prípravu kvalitnej strúhanky
Je rozdiel, či použijeme strúhanku z čerstvého alebo zo suchého chleba. Kým tou druhou posypeme jedlo určené na zapekanie (karfiol a inú zeleninu), alebo ňou obalíme fašírky, aby lepšie udržali tvar, strúhanku z čerstvého chleba si necháme na bravčové kotlety alebo kuracie prsia. Ako pripraviť strúhanku ....
.... zo suchého chleba? Z bieleho chleba odkrojíme kôrku a striedku necháme niekoľko dní schnúť. Proces urýchlime vysušením chlebíka v rúre pri nízkej teplote, kde získa hnedastú farbu. Usušenú striedku potom nastrúhame na jemnom strúhadle, ale menšiu námahu predstavuje kuchynský robot. Pomletú zmes preosejeme cez husté sitko.
- .... z čerstvého chleba? Aj v tomto prípade odstránime z bieleho chlebíka kôrku, striedku však necháme schnúť iba 12 hodín. Potom chlieb pomelieme v robote a preosejeme cez sito na osievanie múky.
Poznámka:
Na prípravu chutnej strúhanky môžeme použiť aj suché biele pečivo, rožky alebo žemle, ktoré vo väčšej miske nastrúhame na jemnom strúhadle a napokon preosejeme.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net
—————