Strakaté hviezdičky s krokantom
Varenie – Recepty – Múčniky
Dvojfarebné keksy s karamelovou príchuťou.
Ingrediencie:
Na krokant:
2 zarovnané lyžica cukru
- 100 g sekaných lieskových orieškov
Na cesto:
- 280 g hladkej múky
- 1 zarovnaná lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 100 g cukru
- 2 balíčky vanilínového cukru
- štipka soli
- 1 vajce
- 130 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 1 zarovnaná lyžica kakaa
Príprava:
Na prípravu krokantu necháme za stáleho miešania na miernom ohni skaramelizovať cukor do medovej farby. Odstavíme zo sporáka a vmiešame oriešky. Krokant vysypeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť a stvrdnúť. Tvrdý krokant prikryjeme papierom na pečenie a váľkom rozdrvíme na malé kúsky. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajce a maslo alebo margarín. Ručne vypracujeme dohladka. Tri štvrtiny cesta premiesime s polovicou krokantu. Do zvyšného cesta zapracujeme kakao. Na ľahko pomúčenej pracovnej ploche najskôr vyvaľkáme zo svetlého cesta hrubý plát. Tmavé cesto po kúskoch rozdelíme na svetlé cesto. Obe cestá spoločne rozvaľkáme na plát hrubý asi 0,5 cm. Formičkou povykrajujeme z cesta hviezdičky. Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a ozdobíme zvyšným krokantom. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme asi 9 minút. Upečené hviezdičky necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
TIP: V dobre uzavretej nádobe môžeme hviezdičky uchovávať 3 týždne.
FOTO: droetker
—————