19.12.2015 08:26
Štólové kopčeky
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Namiesto kompaktnej štóly kopčeky s rovnako výnimočnou chuťou.
Ingrediencie:
Na cesto:
125 g hrozienok
- 2 PL rumu
- 250 g hladkej múky
- 2 zarovnané lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 100 g mletých lieskových orechov
- 75 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- kôra z 1 chemicky neošetreného pomaranča
- 1 vajce
- 100 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 125 g mäkkého polotučného tvarohu
- 100 g kandizovanej citrusovej kôry
Na potretie a ozdobenie:
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- 1/2 lyžičky mletej škorice
Príprava:
- Na prípravu cesta namočíme hrozienka do rumu a necháme odležať, najlepšie cez noc.
- V mise zmiešame hladkú múku s kypriacim práškom, orechmi, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme kôru, vajce, maslo alebo margarín, tvaroh, kandizovanú citrusovú kôru a hrozienka a ručne vypracujeme dohladka. Pomocou dvoch kávových lyžičiek tvoríme kopčeky a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 12 minút (1 plech).
- Na potretie rozpustíme v kastróliku maslo a pomocou štetca alebo pierka potrieme ešte horúce pečivo. Posypeme práškovým cukrom zmiešaným so škoricou a necháme vychladnúť
TIP:
V dobre uzatvárateľnej dóze môžeme kopčeky skladovať približne 3 týždne.
FOTO: droetker
—————