27.03.2017 15:53

Srvátku nevylievajte

Zdravie a krása - Keď lieči príroda

 

Ak si zvyknete pripravovať domáci tvaroh alebo syr, zostáva vám po odkvapkaní chutnej hrudky v miske srvátka. Možno na prvý pohľad nevyzerá táto zakalená tekutina žltozelenej farby najpríťažlivejšie, no v skutočnosti je to garant zdravia, hotové ľudové mliečne sérum.

Kedysi sa srvátka zvykla vylievať ako nepotrebný odpad. No potom odborníci upozornili na bohatosť jej obsahu a dokonca liečivé vlastnosti. Prezrádza to už jej zloženie. Srvátke nechýbajú ľahko stráviteľné bielkoviny, mliečny cukor, vitamíny C, D, E, H i celé spektrum vitamínov B a tiež minerály ako horčík, draslík, zinok, vápnik a fosfor. Preto by sme ju mali začať brať vážne.

 

Terapeutické účinky srvátky

  • Dodáva telu potrebné vitamíny a minerály.
  • Pomáha telu zbavovať sa toxických látok.
  • Zlepšuje látkovú výmenu a metabolizmus, ale i funkčnosť čriev a proces vyprázdňovania.
  • Podieľa sa na lepšej kondícii kostí a zubov.
  • Ako nízko kalorická potravina prispieva k znižovaniu hmotnosti.
  • Pri pravidelnej konzumácii zlepšuje obranyschopnosť organizmu.
  • Znižuje hladinu cholesterolu a je preto dobrou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení.
  • Tehotnej žene pomôže odvodňovať organizmus a udržiavať hladinu vápnika v tele.
  • Starým ľuďom zabezpečí potrebné množstvo bielkovín, ktoré im zvyknú chýbať.
  • Športovcom garantuje rast svalovej hmoty.
  • Všetkým pomáha odbúravať stres.

 

Srvátka nie je vhodná pre ...

  • ... deti mladšie ako tri roky pre vysoký obsah bielkovín.
  • ... ľudí, ktorí trpia intoleranciou na mliečny cukor.
  • ... pacientov s chorými obličkami pre veľké množstvo soli a minerálov, ktoré poškodený orgán nedokáže spracovať.

Viete, že...

  • ... v 19. storočí prevádzkovali Švajčiari srvátkové kúpele, ktoré pomáhali pacientom s ekzémom?
  • ... kúpeľ so srvátkou pomáha pri problémoch s lupienkou a s akné, pretože má protizápalové účinky?
  • ... pomáha aj ku kráse, pretože pokožku prekrvuje, vyhladzuje a dodáva jej pH?
  • ... srvátka sa dá výborne využiť aj v kuchyni – pri varení polievky alebo miesení cesta na chlieb.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: everystockphoto.com

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu