Srnčie mäso na smotane
Varenie – Recepty – Mäso a ryby
Srnčie stehno chutí výborne v smotanovej omáčke.
Ingrediencie:
600 g srnčieho mäsa zo stehna
- 40 g slaniny
- 50 g masti
- polovica cibule
- 2 kocky cukru
- soľ
Marináda:
- 500 ml vody
- 250 ml octu
- 40 g koreňovej zeleniny
- 1 malá cibuľa 2 borievky
- 2 zrniečka nového
- 2 zrniečka čierneho korenia
- bobkový list
- trochu rasce
Omáčka:
- 250 ml smotany
- 3 lyžičky hladkej múky
Príprava:
Mäso dáme na asi 4 dni do studenej marinády, ktorú urobíme zmiešaním všetkých ingrediencií. Potom mäso vyberieme, popreťahujeme ho prúžkami slaniny, dáme na masť s pokrájanou cibuľou, osolíme a zo všetkých strán opečieme. Potom ho podlejeme marinádou, pridáme zeleninu aj s korením a udusíme domäkka. Mäkké mäso vyberieme, do šťavy pridáme smotanu zmiešanú s múkou, dobre povaríme a pridáme upálený a s vodou rozvarený cukor,. Omáčku potom precedíme, pretlačíme do nej dusenú zeleninu a podľa potreby rozriedime, osolíme a dosladíme.
Ako si pripraviť marinádu: Do vody dáme variť na kolieska pokrájanú mrkvu, zeler, petržlen, cibuľu, celé čierne a nové korenie, bobkový list, rascu a borievky. Keď je zelenina mäkká, pridáme ocot. Marinádu nesolíme.
—————