Srdcovo-cievne ťažkosti
Varenie – Správna výživa
Charakter problému
Cievne problémy, ktorých vrcholom môže byť mozgová príhoda alebo srdečný infarkt, bývajú dôsledkom poškodenia ciev. Cievne steny, na ktorých sa vytvárajú aterosklerotické pláty, hrubnú, tepny sa upchávajú a zvyšuje sa riziko náhlej príhody. Na vine je látka známa ako cholesterol, ktorá sa vyskytuje najmä v mastných, tukových jedlách.
Čo si dopriať a čo z jedálnička vyškrtnúť
Pri ťažkostiach srdcovo-cievneho charakteru alebo už i pri zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi treba zmeniť stravovacie zvyklosti. Podstatné je nekonzumovať žiadne tučné mäsá, vnútornosti, údeniny, vyprážané jedlá, majonézy, dresingy a krémové zákusky. Ale naopak na tanier často klásť zeleninu a ovocie, ryby, strukoviny a nízkotučné mliečne i celozrnné výrobky. Namiesto cukru treba sladiť medom, namiesto korenín a soli používať vňate a bylinky a piť treba hlavne minerálky a ovocný či zelený čaj.
redakcia Doma a Rada
—————