29.08.2011 21:17

Srdcovo-cievne ťažkosti

Varenie – Správna výživa

 

Charakter problému

Cievne problémy, ktorých vrcholom môže byť mozgová príhoda alebo srdečný infarkt, bývajú dôsledkom poškodenia ciev. Cievne steny, na ktorých sa vytvárajú aterosklerotické pláty, hrubnú, tepny sa upchávajú a zvyšuje sa riziko náhlej príhody. Na vine je látka známa ako cholesterol, ktorá sa vyskytuje najmä v mastných, tukových jedlách.

 

Čo si dopriať a čo z jedálnička vyškrtnúť

Pri ťažkostiach srdcovo-cievneho charakteru alebo už i pri zvýšenej hladiny cholesterolu v krvi treba zmeniť stravovacie zvyklosti. Podstatné je nekonzumovať žiadne tučné mäsá, vnútornosti, údeniny, vyprážané jedlá, majonézy, dresingy a krémové zákusky. Ale naopak na tanier často klásť zeleninu a ovocie, ryby, strukoviny a nízkotučné mliečne i celozrnné výrobky. Namiesto cukru treba sladiť medom, namiesto korenín a soli používať vňate a bylinky a piť treba hlavne minerálky a ovocný či zelený čaj.

 

redakcia Doma a Rada

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada