15.05.2019 15:37
Špenátový quiche
Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá
Slaný koláč, ako stvorený pre brunche. Krehké cesto so sódou bikarbónou a bohatá a chutná náplň s ricottou a špenátom.
Ingrediencie:
Na cesto:
250 g celozrnnej múky
- zarovnaná lyžička sódy bikarbóny
- zarovnaná lyžička soli
- 80 ml oleja
- 100 ml studenej vody
Na náplň:
- 400 g listového špenátu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 balíček strúhanej citrónovej kôry
- 2 zarovnané lyžičky soli
- 1 zarovnaná lyžička mletého čierneho korenia
- 400 g ricotty
- 100 g strúhaného parmezánu
- 2 vajcia
Na ozdobenie:
- 3 vajcia
- 6 cherry rajčiakov
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so sódou a soľou. Pridáme olej a vodu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej koláčovej formy a pritlačíme ho ku dnu aj k okrajom. Na niekoľkých miestach cesto poprepichujeme vidličkou a vložíme predpiecť do rúry prehriatej na 180°C na 10 minút.
- Na prípravu náplne vložíme do misy špenát. Pridáme cesnak, kôru, soľ, čierne korenie, ricottu, parmezán a vajcia a dôkladne premiešame. Náplň nalejeme na predpečený korpus. Lyžicou spravíme do náplne 3 jamky, do ktorých vyklopíme vajcia. Povrch dozdobíme paradajkami. Vložíme do predhriatej rúry a pri 180°C pečieme asi 55 minút.
- Koláč môžeme podávať teplý aj studený.
FOTO: droetker
—————