27.09.2016 19:43

Špenát v kuchyni

Varenie – Príprava jedál

 

Špenát zvykneme najčastejšie pripraviť ako hustú polievku alebo ako prívarok napríklad k zemiakovej knedli a k údenému mäsu lebo pečenému bôčiku, čo je typické české jedlo. No zelené listy plné vitamínov a minerálov sú výbornou ingredienciou aj pri rade iných receptov. Aké chutné pokrmy môžeme zo špenátu uvariť?

  • Udusený špenát zmiešame s vajcami, postrúhaným syrom a trochou múky rozmiešanej v mlieku a zmes ochutenú muškátovým orechom krátko zapečieme.
  • Použijeme ho ako jednu z hlavných potravín na ochutenie pizze.
  • Nasekaný ho zmiešame s vajcami a urobíme omeletu naslano. Alebo pridáme trochu múky a zo zmesi ochutenej majoránom a cesnakom upražíme menšie placky.
  • Špenát je ideálny na prípravu šalátov v kombinácii so šunku, varenými vajcami, mandľami, hruškami, kozím syrom alebo mozarellou a ochutený medom či smotanou. Zaujímavý je aj šalát s kúskami jahôd a píniovými orieškami zaliaty sladkokyslým nálevom a olivovým olejom.
  • Mrazený špenát môžeme pridať do cesta na halušky a tie potom podávať so syrovo-šampiňónovou omáčkou.
  • Hodí sa aj k cestovinám – osvedčili sa špagety s poduseným špenátom a gorgonzolou alebo s opraženou slaninou, špenátové lasagne s tvarohom, tagliatelle so špenátom a s lososom, taštičky plnené špenátovo-cesnakovou zmesou alebo mušličky so špenátom, údenou šunkou, vlašskými orechmi, kyslou smotanou a taveným syrom.
  • K rýchlym receptom patrí toast s duseným špenátom a hlivou posypaný syrom a krátko zapečený.

 

Ďalšie tipy

Čerstvé špenátové listy udusené na cibuľke môžeme pridať do plniek slaných koláčov, do palaciniek, do nátierok, do zeleninových polievok i ako súčasť pečených zemiakov a podávať ako prílohu k mäsu alebo rybám. Zmiešané so syrom sa výborne hodia na plnenie závitkov z hovädzieho, králičieho či morčacieho mäsa.

Poznámka:

Nevýhodou špenátu je vysoký obsah kyseliny šťaveľovej, ktorá organizmus ochudobňuje o vápnik. Tú treba neutralizovať pridaním mlieka alebo mliečnych produktov pri príprave pokrmu, čiže potraviny s vyšším obsahom vápnika.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu