Špekáčikové hody v prírode
Varenie – Príprava jedál
Čas piknikov, výletov, opekačiek pri táboráku a víkendov strávených na chate je tu, zíde sa preto pár rýchlych a chutných receptov. V lese či na lúke každému dobre vytroví a všetko chutí dvakrát viac ako v panelákovej kuchyni, preto sa nemusíme zaťažovať náročnými receptami. Napokon, minimalizované podmienky to ani nedovolia.
Mnohí sa spoľahnú na klasiku. Chrumkavé, šťavnaté špekáčiky s horčicou a chlebíkom prídu pri večernom posedení pri táboráku s gitarou veľmi vhod. Na prvý pohľad žiadna veda. Stačí zastrúhať metrový konár, údeninu jednoducho nastoknúť a potom už len trpezlivo podržať nad ohňom. Ak však nechceme, aby bol zvonku opečený dočierna a vnútri ešte polosurový, zvoľme správnu taktiku. Mali by sme ho
narezať do kríža asi do tretiny dĺžky na oboch koncoch
- opekať pomalšie – najprv ho nechať prehriať a keď sa začne potiť, môžeme ho dať bližšie k plameňu, vytekajúca šťava, ktorá po údenine steká, pomáha k lepšej chuti i farbe
- nedávať špekáčik na priamy oheň, ale opekať ho v prúde horúceho vzduchu
- nepredlžovať zbytočne túto činnosť, na dôkladné a zároveň dostatočné opečenie špekáčika do zlatista stačí asi 10 minút.
Nekvalitný sa rozpadá
Dôležitý je tiež výber špekáčikov. Mal by byť od poctivého výrobcu s vysokým obsahom mäsa, taký špekáčik pustí šťavu a pekne sa na okrajoch roztvorí a po upečení vonia drevom a je pevný i chrumkavý. Špekáčiky radšej kupujme pri pulte a nie balené v supermarkete. Tieto lacnejšie výrobky sú zložené najmä so sójovej múky a ďalších preparátov a preto sa nedajú poriadne opiecť, v teple sa potom rozpadávajú a po niekoľkých minútach sa scvrknú.
Neoceniteľné vylepšenia
Ak chceme byť originálny a potrpíme si na výraznejšie chute, môžeme si pripraviť marinádu, ktorou narezané špekáčiky pre opekaním potrieme. Príprava je jednoduchá. V miske si zmiešame sójovú a worcesterskú omáčku, trochu piva, korenie podľa výberu a pár strúčikov cesnaku. Druhou alternatívou môže byť kombinácia piva, kečupu, medu a cesnaku.
A čo takto tradičný „buřtguláš“?
Ak máme pri táboráku k dispozícii kotlík alebo sme na chalupe, môžeme si pripraviť špekáčikový guláš, po česky buřtguláš. Ako postupovať?
- Dve cibule si nadrobno nakrájame a speníme na oleji.
- Pridáme ošúpané zemiaky (asi 1 kg) nakrájané na kocky a olúpané špekáčiky (300 g) pokrájané na kolieska.
- Zmes osolíme a pridáme rascu, bobkový list, mletú červenú papriku i celé korenie, zamiešame a chvíľu restujeme.
- Podlejeme vodou a varíme domäkka.
- Na záver zahustíme trochou hladkej múky rozmiešanej v mlieku, povaríme a ešte dochutíme soľou a majoránom.
- Podávame posypaný čerstvou petržlenovou vňaťou s chlebom alebo pečivom. Na prilepšenie môžeme pridať kôpku nastrúhaného syra alebo lyžicu kyslej smotany.
Pozor na zdravotné riziká:
Aj keď opekané špekáčiky alebo vejáriky domácej slaniny úžasne chutia, tento spôsob výživy by mal patriť k občasným. Netreba to preháňať ani s množstvom podobného jedla alebo ho počas pobytu na chate opakovať každý deň, aby sme sa neprepracovali k žalúdočným ťažkostiam, ktoré zážitky z výletu znehodnotia. Jesť spálené až zuhoľnatené časti špekáčika je dokonca nebezpečné, pretože obsahujú karcinogénne účinky a pri častejšej konzumácii by mohli odštartovať rast rakovinotvorných buniek v niektorej časti tráviaceho systému. A komu tento druh obživy na tanier vôbec nepatrí, sú malé deti, pacienti s chorým žlčníkom i ľudia s nízkym tlakom, ktorí by sa slaným údeninám mali vyhýbať.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com
—————