08.05.2022 21:50

Špargľa je in!

Varenie – Príprava jedál

 

Jar prináša veľa možností ako si doplniť vitamíny a obohatiť jedálniček aj pomocou chrumkavej zeleniny. Sezónna a delikátna špargľa je vhodnou voľbou nielen pre tých, ktorí majú v obľube pestrú farebnú stravu, ale takisto perfektne poslúži ako príloha na odľahčenie sýteho hlavného jedla. Jej správnu chuť a príjemnú čerstvosť môžete degustovať práve v mesiacoch apríl a máj, kedy je táto zelenina v sezóne. Inšpirujte sa receptami Lidl.

 

Krémová špargľová polievka

Počet porcií: 4

Potrebujeme:

  • tyčový mixér
  • sitko

Suroviny:

  • 500g bielej špargle
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1,5 l zeleninového alebo hydinového vývaru
  • Morská soľ v mlynčeku Kania
  • 2 cibule
  • 1 lyžica masla Pilos
  • 2 žĺtky
  • Štipka kryštálového cukru Castello
  • Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu)

Postup:

Zo špargle odrežeme drevnaté konce, ošúpeme a nakrájame ju na približne 2 cm kúsky (hlavičky si odložíme na neskôr). Očistené zemiaky nakrájame na malé kocky. Do teplého vývaru pridáme zemiaky a kúsky špargle (okrem hlavičiek). Osolíme a varíme na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne.

Cibuľu nasekáme nadrobno a orestujeme na masle. Pridáme ju do hrnca k uvarenej špargli a zemiakom.

Medzitým si v miske vyšľaháme žĺtky s trochou studeného vývaru. Polievku stiahneme z ohňa a primiešame vyšľahané žĺtky s vývarom. Polievku vrátime späť na oheň, ale dávame pozor, aby sa nezačala variť. Polievku necháme trochu vychladnúť. Dochutíme ju soľou, štipkou cukru a rozmixujeme na hladký krém.

Hlávky šparglí oblanšírujeme v osolenej vriacej vode alebo ich pripravíme na pare.

Servírovanie:

Polievku servírujeme ozdobenú špargľovými hlavičkami a posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou.

 

Kurací steak s citrusovou omáčkou, špargľou a feniklom

Počet porcií: 5

Suroviny:

  • 1 kg kuracích pŕs
  • 500 g zelenej špargle
  • 2 fenikle
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • bio olivový olej Primadonna
  • 2 lyžice masla Pilos
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 – 2 štipľavé papričky
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • čerstvý tymian
  • 1 citrón
  • 1 lyžica trstinového cukru Belbake
  • šťava z 2 pomarančov
  • 50 g syra grana padano Lovilio
  • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru

Postup:

Restovaný fenikel so špargľou

Zo špargle odrežeme drevnaté konce (približne 2 cm). Pomocou škrabky ju očistíme do 2/3 (hlavičky nešúpeme) a umyjeme.

Z fenikla odrežeme vňať (odložíme si ju na neskôr) a odstránime vonkajšie listy. Fenikel nakrájame na hrubšie plátky a dôkladne umyjeme. Oblanšírujeme ho vo vriacej osolenej vode približne 2 – 3 minúty. Vyberieme a v tom istom hrnci oblanšírujeme špargľu (hlavičky nemusia byť ponorené vo vode). Zeleninu necháme odkvapkať.

Na rozohriatu panvicu pridáme olivový olej, 1 lyžicu masla, cesnak a štipľavé papričky nakrájané na väčšie kúsky. Potom pridáme oblanšírovaný fenikel a špargľu. Ochutíme soľou, čiernym korením, lístkami tymianu a nastrúhanou kôrou z 1 citróna. Restujeme na miernom ohni dozlatista.

Kurací steak s citrusovou omáčkou

Z umytých a osušených kuracích pŕs odstránime krvavé stopy. Narežeme ich pozdĺžne tak, aby nám vznikli ploché rezne. Ochutíme ich čiernym korením a soľou. Kuracie steaky orestujeme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja z oboch strán do zlatohneda. Potom pridáme na panvicu 1 lyžicu masla a trstinový cukor. Keď cukor skaramelizuje, prilejeme šťavu z 2 pomarančov a 1 citróna, nastrúhaný syr grana padano a zázvor. Necháme prejsť varom a podľa potreby dosolíme.

Servírovanie:

Na tanier naservírujeme restovaný fenikel a špargľu. Na ne položíme kurací steak a všetko pokvapkáme citrusovou omáčkou. Na záver dozdobíme feniklovou vňaťou.

 

Grilované hovädzie rolky so špargľou a bryndzou

Počet porcií: 4

Potrebujeme:

  • kastról
  • škrabku
  • potravinársku fóliu
  • tĺčik na mäso
  • špáradlá,
  • grilovaciu panvicu
  • alobal

Suroviny:

Hovädzie rolky
  • 700 g hovädzieho stehna
  • 1 zväzok zelenej špargle
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 ks štipľavej papričky
  • 150 g plnotučnej bryndze Slovenskô
  • ½ citróna
  • 1 hrsť čerstvého tymianu
  • 30 g masla Pilos
  • olivový olej Primadonna
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
Šalát
  • 4 ks lahôdkovej cibuľky
  • 200 g cherry paradajok (mix)
  • 1 ks štipľavej papričky
  • 100 g listového šalátu
  • 1 hrsť čerstvej bazalky
  • ½ citróna
  • olivový olej Primadonna
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania

Postup:

Hovädzie rolky

Zo špargle odkrojíme spodné časti a dočistíme ju škrabkou asi do ½ dĺžky (hlavičky nešúpeme). Krátko ju oblanšírujeme – povaríme 2-3 minúty vo vriacej osolenej vode.

Hovädzie stehno nakrájame na tenké plátky a pod fóliou naklepeme. Osolíme a okoreníme.

Tip: Špičkou noža prekrojte blany na mäse, aby sa počas pečenia nesťahovalo.

Cesnakom nasekaným nadrobno posypeme plátky mäsa a dôkladne ho doň vtlačíme. Posypeme kúskami čerstvého tymianu a nadrobno nakrájanou štipľavou papričkou zbavenou jadierok. Plátky mäsa potrieme bryndzou a na stred položíme na polovice prekrojenú špargľu. Zrolujeme a uzatvoríme špáradlami. Mäsové rolky opekáme na rozpálenej panvici s olivovým olejom zo všetkých strán do zlatohneda. Na záver pridáme maslo a rolky pokvapkáme citrónovou šťavou. Panvicu zakryjeme alobalom a necháme pár minút postáť.

Tip: Hovädzie rolky sú skvelé aj na gril. 

Šalát

V miske zmiešame na polovice prekrojené cherry paradajky, nakrájanú lahôdkovú cibuľku, štipľavú papričku zbavenú jadierok aj čerstvú bazalku. Väčšie šalátové listy opatrne prekrojíme a primiešame k ostatnej zelenine. Ochutíme soľou a korením a pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Zľahka premiešame.

Servírovanie:

Z roliek odstránime špáradlá a servírujeme ich so šalátom. Celé jedlo môžeme na záver ešte raz pokvapkať citrónovou šťavou.

 

 

Teľacie rezne so špargľou a s hubami

Počet porcií: 2

Suroviny:

  • 200 g špargle (zelená a biela)
  • 200 g čerstvých húb (hliva ustricová, hnedé a biele šampiňóny)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 štipľavá paprička
  • 2 teľacie rezne z vrchného šálu
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • olivový olej Primadonna
  • 1 a pol lyžice masla Pilos
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 1 hrsť hoblín parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio

Postup:

Špargľu očistíme škrabkou do 2/3 dĺžky (hlavičky nešúpeme) a nakrájame na menšie kúsky (hlavičky necháme celé). Huby prekrojíme na menšie časti a cesnak so štipľavou papričkou zbavenou jadierok nadrobno.

Rezne z oboch strán osolíme a okoreníme. Sprudka ich restujeme na rozpálenej panvici s olejom spolu s hubami. Keď sú plátky z jednej strany opečené, obrátime ich a do panvice prihodíme špargľu, ktorú ešte osolíme a okoreníme. Po chvíli ochutíme cesnakom a štipľavou papričkou. Tesne pred dokončením vhodíme maslo a necháme roztopiť. Potom podlejeme vínom a pár sekúnd povaríme, aby sa z neho odparil alkohol.

Servírovanie:

Teľacie rezne servírujeme so špargľou a s hubami preliate výpekom a posypané natrhanou petržlenovou vňaťou a hoblinami parmezánu.

 

Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla - https://kuchynalidla.sk

 

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada