Špargľa je in!
Varenie – Príprava jedál
Jar prináša veľa možností ako si doplniť vitamíny a obohatiť jedálniček aj pomocou chrumkavej zeleniny. Sezónna a delikátna špargľa je vhodnou voľbou nielen pre tých, ktorí majú v obľube pestrú farebnú stravu, ale takisto perfektne poslúži ako príloha na odľahčenie sýteho hlavného jedla. Jej správnu chuť a príjemnú čerstvosť môžete degustovať práve v mesiacoch apríl a máj, kedy je táto zelenina v sezóne. Inšpirujte sa receptami Lidl.
Krémová špargľová polievka
Počet porcií: 4
Potrebujeme:
- tyčový mixér
- sitko
Suroviny:
- 500g bielej špargle
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1,5 l zeleninového alebo hydinového vývaru
- Morská soľ v mlynčeku Kania
- 2 cibule
- 1 lyžica masla Pilos
- 2 žĺtky
- Štipka kryštálového cukru Castello
- Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu)
Postup:
Zo špargle odrežeme drevnaté konce, ošúpeme a nakrájame ju na približne 2 cm kúsky (hlavičky si odložíme na neskôr). Očistené zemiaky nakrájame na malé kocky. Do teplého vývaru pridáme zemiaky a kúsky špargle (okrem hlavičiek). Osolíme a varíme na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne.
Cibuľu nasekáme nadrobno a orestujeme na masle. Pridáme ju do hrnca k uvarenej špargli a zemiakom.
Medzitým si v miske vyšľaháme žĺtky s trochou studeného vývaru. Polievku stiahneme z ohňa a primiešame vyšľahané žĺtky s vývarom. Polievku vrátime späť na oheň, ale dávame pozor, aby sa nezačala variť. Polievku necháme trochu vychladnúť. Dochutíme ju soľou, štipkou cukru a rozmixujeme na hladký krém.
Hlávky šparglí oblanšírujeme v osolenej vriacej vode alebo ich pripravíme na pare.
Servírovanie:
Polievku servírujeme ozdobenú špargľovými hlavičkami a posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou.
Kurací steak s citrusovou omáčkou, špargľou a feniklom
Počet porcií: 5
Suroviny:
- 1 kg kuracích pŕs
- 500 g zelenej špargle
- 2 fenikle
- morská soľ v mlynčeku Kania
- bio olivový olej Primadonna
- 2 lyžice masla Pilos
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 – 2 štipľavé papričky
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý tymian
- 1 citrón
- 1 lyžica trstinového cukru Belbake
- šťava z 2 pomarančov
- 50 g syra grana padano Lovilio
- 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
Postup:
Restovaný fenikel so špargľou
Zo špargle odrežeme drevnaté konce (približne 2 cm). Pomocou škrabky ju očistíme do 2/3 (hlavičky nešúpeme) a umyjeme.
Z fenikla odrežeme vňať (odložíme si ju na neskôr) a odstránime vonkajšie listy. Fenikel nakrájame na hrubšie plátky a dôkladne umyjeme. Oblanšírujeme ho vo vriacej osolenej vode približne 2 – 3 minúty. Vyberieme a v tom istom hrnci oblanšírujeme špargľu (hlavičky nemusia byť ponorené vo vode). Zeleninu necháme odkvapkať.
Na rozohriatu panvicu pridáme olivový olej, 1 lyžicu masla, cesnak a štipľavé papričky nakrájané na väčšie kúsky. Potom pridáme oblanšírovaný fenikel a špargľu. Ochutíme soľou, čiernym korením, lístkami tymianu a nastrúhanou kôrou z 1 citróna. Restujeme na miernom ohni dozlatista.
Kurací steak s citrusovou omáčkou
Z umytých a osušených kuracích pŕs odstránime krvavé stopy. Narežeme ich pozdĺžne tak, aby nám vznikli ploché rezne. Ochutíme ich čiernym korením a soľou. Kuracie steaky orestujeme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja z oboch strán do zlatohneda. Potom pridáme na panvicu 1 lyžicu masla a trstinový cukor. Keď cukor skaramelizuje, prilejeme šťavu z 2 pomarančov a 1 citróna, nastrúhaný syr grana padano a zázvor. Necháme prejsť varom a podľa potreby dosolíme.
Servírovanie:
Na tanier naservírujeme restovaný fenikel a špargľu. Na ne položíme kurací steak a všetko pokvapkáme citrusovou omáčkou. Na záver dozdobíme feniklovou vňaťou.
Grilované hovädzie rolky so špargľou a bryndzou
Počet porcií: 4
Potrebujeme:
- kastról
- škrabku
- potravinársku fóliu
- tĺčik na mäso
- špáradlá,
- grilovaciu panvicu
- alobal
Suroviny:
Hovädzie rolky
- 700 g hovädzieho stehna
- 1 zväzok zelenej špargle
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 ks štipľavej papričky
- 150 g plnotučnej bryndze Slovenskô
- ½ citróna
- 1 hrsť čerstvého tymianu
- 30 g masla Pilos
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
Šalát
- 4 ks lahôdkovej cibuľky
- 200 g cherry paradajok (mix)
- 1 ks štipľavej papričky
- 100 g listového šalátu
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- ½ citróna
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
Postup:
Hovädzie rolky
Zo špargle odkrojíme spodné časti a dočistíme ju škrabkou asi do ½ dĺžky (hlavičky nešúpeme). Krátko ju oblanšírujeme – povaríme 2-3 minúty vo vriacej osolenej vode.
Hovädzie stehno nakrájame na tenké plátky a pod fóliou naklepeme. Osolíme a okoreníme.
Tip: Špičkou noža prekrojte blany na mäse, aby sa počas pečenia nesťahovalo.
Cesnakom nasekaným nadrobno posypeme plátky mäsa a dôkladne ho doň vtlačíme. Posypeme kúskami čerstvého tymianu a nadrobno nakrájanou štipľavou papričkou zbavenou jadierok. Plátky mäsa potrieme bryndzou a na stred položíme na polovice prekrojenú špargľu. Zrolujeme a uzatvoríme špáradlami. Mäsové rolky opekáme na rozpálenej panvici s olivovým olejom zo všetkých strán do zlatohneda. Na záver pridáme maslo a rolky pokvapkáme citrónovou šťavou. Panvicu zakryjeme alobalom a necháme pár minút postáť.
Tip: Hovädzie rolky sú skvelé aj na gril.
Šalát
V miske zmiešame na polovice prekrojené cherry paradajky, nakrájanú lahôdkovú cibuľku, štipľavú papričku zbavenú jadierok aj čerstvú bazalku. Väčšie šalátové listy opatrne prekrojíme a primiešame k ostatnej zelenine. Ochutíme soľou a korením a pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Zľahka premiešame.
Servírovanie:
Z roliek odstránime špáradlá a servírujeme ich so šalátom. Celé jedlo môžeme na záver ešte raz pokvapkať citrónovou šťavou.
Teľacie rezne so špargľou a s hubami
Počet porcií: 2
Suroviny:
- 200 g špargle (zelená a biela)
- 200 g čerstvých húb (hliva ustricová, hnedé a biele šampiňóny)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 štipľavá paprička
- 2 teľacie rezne z vrchného šálu
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 a pol lyžice masla Pilos
- 100 ml bieleho suchého vína
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 hrsť hoblín parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
Postup:
Špargľu očistíme škrabkou do 2/3 dĺžky (hlavičky nešúpeme) a nakrájame na menšie kúsky (hlavičky necháme celé). Huby prekrojíme na menšie časti a cesnak so štipľavou papričkou zbavenou jadierok nadrobno.
Rezne z oboch strán osolíme a okoreníme. Sprudka ich restujeme na rozpálenej panvici s olejom spolu s hubami. Keď sú plátky z jednej strany opečené, obrátime ich a do panvice prihodíme špargľu, ktorú ešte osolíme a okoreníme. Po chvíli ochutíme cesnakom a štipľavou papričkou. Tesne pred dokončením vhodíme maslo a necháme roztopiť. Potom podlejeme vínom a pár sekúnd povaríme, aby sa z neho odparil alkohol.
Servírovanie:
Teľacie rezne servírujeme so špargľou a s hubami preliate výpekom a posypané natrhanou petržlenovou vňaťou a hoblinami parmezánu.
Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla - https://kuchynalidla.sk
—————