27.12.2016 08:09
Špaldový koreňový chlieb
Varenie – Recepty – Studený bufet
Domáce pečivo zo špaldovej múky.
Ingrediencie:
400 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 zarovnaná lyžička soli
- 1 zarovnaná lyžica cukru
- 125 g tvarohového bylinkového syra
- 3 lyžice oleja
- 200 ml vlažnej vody
Príprava:
- Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme syr, olej a vodu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
- Cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na kruh s priemerom asi 20 cm a ostrým nožom rozdelíme na 4 rovnaké diely. Každý diel stočíme do špirály a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry predhriatej na 240 °C a pečieme asi 10 minút. Po 10 minútach znížime teplotu na 180 °C a chlieb dopečieme (asi 10 minút).
- Chleby necháme vychladnúť.
TIPY:
- Pečivo môžeme posypať napríklad ľanovými alebo sezamovými semienkami, rascou a hrubozrnnou soľou.
- V prípade potreby je možné chlieb aj zamraziť.
FOTO: droetker
—————