Šošovicová polievka
Varenie - Recepty – Polievky
Klasická slovenská polievka, ktorá zasýti. Druhý chod už nepotrebujete.
Ingrediencie:
150 g šošovice
- 150 g zemiakov
- 40 g cibule, 40 g masti
- 40 g hladkej múky
- 200 ml kyslej smotany
- bobkový list
- soľ
- ocot
- 120 domácej klobásy
Príprava:
Do 1 l vody dáme variť deň vopred namočenú šošovicu a na miernom ohni uvaríme domäkka. Počas varenia dolievame horúcu vodu. Očistené a pokrájané zemiaky uvaríme osobitne v osolenej vode. Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme múku a pripravíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme precedenou vodou, v ktorej sme varili zemiaky. Dobre premiešame a pomaly varíme za občasného pomiešania asi 40 minút. Potom pridáme uvarenú šošovicu, zemiaky, bobkový list, posolíme, dochutíme octom, chvíľu povaríme a nakoniec zjemníme kyslou smotanou. Pred podávaním pridáme klobásu, ktorú sme pokrájanú na kolieska opražili vo vlastnej šťave.
—————