So sviatočnými nápojmi je život sladší
Varenie – Rady do kuchyne
Sviatky sú výnimočné komplexne. Aj tichou toleranciou faktu, že častejšie ako inokedy gurmánsky zhrešíme. Na Vianoce si zvykneme dopriať aj pochúťky, o aké naše chuťové poháriky vo zvyšok roka ani nezavadia. Chceme si predsa tieto dni vychutnať do poslednej vanilkovej omrvinky a punčovej či rumovej kvapky. Lebo aj sviatočné nápoje majú špeciálnu atmosféru.
Je jednoduché vojsť s vozíkom do obchodu a naložiť ho dobrotami, čo srdce ráči, vrátane tekutých. No doma pripravené sa rátajú i chutia viac. Okrem medovníčkov a orechových tyčiniek si však môžeme zamaškrtiť aj na aperitíve vyrobenom po domácky. Ponúka sa niekoľko receptúr odskúšaných viacerými generáciami.
Horúci vianočný drink
- Do varnej nádoby alebo do hrnca nalejeme 200 ml becherovky a 400 ml červeného vína.
- Pridáme aj 4 lyžice medu, 8 lyžíc citrónovej šťavy a celú škoricu.
- Zmes premiešame zahrejeme na asi 50°C.
- Po dokončení škoricu vyberieme a nápoj prelejeme do fľaše. Podávame v pohári, ktorý ozdobíme plátkom citróna.
Medové hriate
- Asi 100 g kryštálového cukru ohrievame v hrnci pri miernej teplote a za stáleho miešania až do skaramelizovania.
- Prilejeme rovnaké množstvo vody, premiešame a do tekutiny dáme 5 klinčekov, kúsok celej škorica, 5 zrniečok nového korenia a balíček vanilkového cukru. Zmes varíme na miernom ohni.
- Potom prilejeme až 500 g medu a po zovretí hrniec odstavíme od ohňa.
- Keď tekutina vychladne, zmiešame ju so 600 ml liehu. Penu, ktorá sa na povrchu vytvorí odstránime.
- Nalejeme do fľaše a konzumujeme vychladnuté i zohriate, v oboch prípadoch chutí výborne.
TIP: Všetky tieto nápoje môžeme naliať do efektnej fľaše, pekne ozdobiť a darovať bratovi ako originálny vianočný darček. Alebo doniesť ako pozornosť priateľom, s ktorými strávime Silvestra alebo oslávime fašiangy.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru
—————