17.09.2013 11:04
Slivkové gule
Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá
Slivkové gule patria štýlom do kuchyne našich starých mám, ale chutia rovnako dobre aj súčasníkom.
Ingrediencie:
600 g zemiakov
- 200 g hrubej múky
- 500 g sliviek
- 40 g masla
- 60 g maku
- 60 g práškového cukru
- vajce
- soľ
Príprava:
V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a pretrieme cez sitko. Pridáme múku, soľ a vajce a vypracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme na plát hrubý 1 cm. Potom ho pokrájame na štvorce, do ktorých zabalíme umyté a utreté slivky a vytvarujeme do gúľ. Slivkové knedle vložíme do vriacej vody a varíme 4 až 5 minút. Hotové sú, keď vyplávajú na hladinu vody. Vyberieme ich a necháme odkvapkať. Podávame poliate rozpusteným maslom a posypané zomletým makom a práškovým cukrom. Do cesta môžeme rovnako baliť aj čerešne alebo marhule.
—————