31.12.2017 10:00
Slaný závin na oslavu
Varenie – Recepty – Studený bufet
Slaný závin so šunkou a niekoľkými druhmi syrov je výbornou pochúťkou k vínu.
Ingrediencie:
Na cesto:
275 g hladkej múky
- 1 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 125 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 1 žĺtok
- 75 g bieleho jogurtu
Na náplň:
- 3 lyžice ostrého kečupu
- 150 g plátkovej šunky
- 150 g plátkového eidamu
- 100 g plesňového syra nakrájaného na plátky
- 120 g hermelínu nakrájaného na plátky
- pár lístkov bazalky
- 1 zarovnaná lyžička oregana
Na potretie a posypanie:
- 1 žĺtok
- 2 zarovnané lyžice sezamových semienok
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom. Pridáme maslo alebo margarín, žĺtok a jogurt a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na 1 hodinu do chladničky.
- Na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka cesto rozvaľkáme na tenký plát. Potrieme kečupom a na povrch rozložíme šunku, syry a bazalku. Povrch posypeme oreganom a zavinieme. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Závin potrieme žĺtkom pomocou štetca alebo pierka a posypeme sezamovými semienkami. Vložíme do rúry predhriatej rúry na 200 °C a pečieme asi 20 minút.
- Závin necháme vychladnúť, potom ho nakrájame na plátky.
TIP: Pre rýchlu prípravu môžeme cesto nahradiť lístkovým cestom.
FOTO: droetker
—————