29.12.2016 13:38
Slané sušienky so semienkami
Varenie – Recepty – Studený bufet
Na akejkoľvek oslave sa zaskviete ochutenými sušienkami. Môžu byť však aj dobrou alternatívou na ľahkú desiatu.
Ingrediencie:
Na cesto:
150 g celozrnnej múky
- 150 g hladkej múky
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 zarovnaná lyžička soli
- ½ lyžičky sladkej papriky
- štipka korenia
- 50 g zmäknutého margarínu
- 150 g strúhaného tvrdého syra
- 180 ml teplej vody
Na potretie a posypanie:
- 50 ml vody
- makové, sezamové a ľanové semienka
- hrubá soľ
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame obe múky s droždím, soľou, paprikou a čiernym korením. Pridáme margarín, syr a vodu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 2 rovnaké diely. Pomocou váľka vyvaľkáme na obdĺžniky 30 x 40 cm a nanesieme na plechy vyložené papierom na pečenie. Cesto pomocou štetca alebo pierka potrieme vodou a na niekoľkých miestach poprepichujeme vidličkou. Ostrým nožom alebo ostrôžkou každý plát nakrájame na 20 obdĺžnikov. Posypeme semienkami a soľou. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 25 minút.
TIPY:
- V dobre uzavretej nádobe vydržia až 3 týždne.
- V prípade potreby je možné sušienky aj zamraziť.
FOTO: droetker
—————