29.12.2016 13:38

Slané sušienky so semienkami

Varenie – Recepty – Studený bufet

 

Na akejkoľvek oslave sa zaskviete ochutenými sušienkami. Môžu byť však aj dobrou alternatívou na ľahkú desiatu.

 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 150 g celozrnnej múky
  • 150 g hladkej múky
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 1 zarovnaná lyžička soli
  • ½ lyžičky sladkej papriky
  • štipka korenia
  • 50 g zmäknutého margarínu
  • 150 g strúhaného tvrdého syra
  • 180 ml teplej vody
Na potretie a posypanie:
  • 50 ml vody
  • makové, sezamové a ľanové semienka
  • hrubá soľ

 

Príprava:
  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame obe múky s droždím, soľou, paprikou a čiernym korením. Pridáme margarín, syr a vodu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  2. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 2 rovnaké diely. Pomocou váľka vyvaľkáme na obdĺžniky 30 x 40 cm a nanesieme na plechy vyložené papierom na pečenie. Cesto pomocou štetca alebo pierka potrieme vodou a na niekoľkých miestach poprepichujeme vidličkou. Ostrým nožom alebo ostrôžkou každý plát nakrájame na 20 obdĺžnikov. Posypeme semienkami a soľou. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 25 minút.
 
TIPY:
  • V dobre uzavretej nádobe vydržia až 3 týždne.
  • V prípade potreby je možné sušienky aj zamraziť.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada