29.05.2015 11:51

Sladké prasiatka

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty

 

Hravé raňajky na Deň detí.

 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 250 ml mlieka
  • 75 g masla alebo margarínu
  • 400 g hladkej múky
  • 50 g jemného kukuričného škrobu
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 75 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • štipka soli
Na obalenie a potretie:
  • 1 balíček škoricového cukru
  • voda

 

Príprava:
  1. Na prípravu cesta v kastróliku rozpustíme v mlieku maslo alebo margarín. V mise zmiešame múku so škrobom, droždím, cukrom, vanilínovým cukrom a soľou. Pridáme vlažné mlieko s maslom alebo margarínom a ručne vypracujeme dohladka. Povrch cesta poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 50 minút kysnúť.
  2. Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú plochu. Oddelíme ⅓ cesta a odložíme bokom. Zvyšné cesto rozdelíme na 8 rovnakých dielov. Vytvoríme telíčka (bochníky) a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme z odloženého cesta plát a formičkou vykrojíme 16 koliesok. Zo zvyšku cesta vytvoríme 16 malých guľôčok. Telíčka na plechu potrieme pomocou štetca alebo pierka vodou. Do polovice koliesok vytvoríme dve dierky (napr. špajľou), potrieme vodou, obalíme v škoricovom cukre a zľahka pritlačíme po jednom ku každému telíčku ako ňufáčik. Druhú polovicu koliesok potrieme vodou, obalíme v škoricovom cukre, rozkrojíme nožom na polovicu a vytvoríme ušká. Z guľôčok vytvoríme prasiatkam oči. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 25 minút.
  4. Prasiatka necháme vychladnúť.


TIP:

Prasiatka chutia výborne potreté lieskoorieškovým krémom, maslom alebo džemom.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada