15.12.2015 06:31

Škorica upravuje trávenie

Zdravie a krása – Keď lieči príroda

 

Škoricou si zvykneme dochucovať vianočné pečivo, koláče, čaj i punč. Nie náhodou patrilo toto aromatické korenie k obľúbeným aj v minulosti. Dôvodom nebola len charakteristická chuť a vôňa, ale aj terapeutické účinky.

 

Keď pomáha...

Vysušená vrstva kôry škoricovníka, stromu príbuzného vavrínu, obsahuje účinné látky, ktoré majú viaceré pozitívne vplyvy na organizmus. Škorica totiž ...

  • ... znižuje hladinu cholesterolu
  • ... mierne znižuje zrážanlivosť krvi
  • ... zvyšuje účinok inzulínu
  • ... znižuje hladinu cukru v krvi, preto je vhodná pre diabetikov i ľudí s ambíciou schudnúť
  • ... stará sa o pevnosť steny ciev
  • ... podporuje chuť do jedla
  • ... podporuje trávenie
  • ... podporuje prekrvenie sliznice žalúdka i hojenie peptických vredov
  • ... je dobrým prostriedkom proti nachladnutiu a kašľu, pretože má antibakteriálne účinky
  • ... zmierňuje problémy žien počas menštruácie
  • ... ako osvedčené afrodiazikum podporuje chuť na sex

 

Keď ubližuje...

Všetkého veľa škodí. Platí to aj pre potraviny, ktoré nám pomáhajú. Škorica však obsahuje látku kumaranin, ktorý pri väčších dávkach môže spôsobiť

  • ... krvácanie
  • ... bolesti hlavy
  • ... možné závrate
  • ... spavosť

 

Poznámka:

V Číne poznali tmavú škoricu už pred 4-tisíc rokmi a stromy s aromatickou kôrou tam pestujú dodnes. Európska kuchyňa si ju osvojila v 15. storočí. Svetlejšia verzia zvitkov kôry alebo mletej škorice pochádza z Cejlónu a tento druh škoricovníka sa pestuje aj na Srí Lanke, na Madagaskare a na Seychelách.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.publicdomainpictures.net

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu