15.01.2012 16:51

Šišky

Varenie - Recepty – Múčniky



Šišky pozná celý svet. Nám sa spájajú najmä s atmosférou fašiangových sviatkov.


Ingrediencie:
  • 300 g hladkej múky  
  • 200 g hrubej múky   
  • 40 g cukru    
  • 25 g droždia    
  • 3 žĺtky    
  • 80 g tuku   
  • 250 ml mlieka   
  • soľ 
  • vanilka  
  • 1 lyžica rumu
  • džem na náplň

Príprava:

Z droždia, lyžice cukru, 100 g múky a polovice mlieka urobíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Žĺtky, zvyšok mlieka a cukor vyšľaháme v jenskej miske nad parou, kým nezískame tuhú a vláčnu hmotu. Potom pridáme kvások, štipku soli, rum a rozpustený tuk. Vypracujme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. V priebehu 45 minút by cesto malo zväčšiť svoj objem o polovicu. Cesto rozvaľkáme na doske, ale zaobchádzame s ním opatrne, netlačíme naň. Z cesta vykrojíme formičkou kolieska. Na polovicu z nich dáme do stredu trochu hustej marmelády a prikryjeme ho druhým kolieskom, okraje stlačíme a formičkou vykrojíme hotový tvar šišky. Položené na pomúčenej textilnej utierke ich necháme kysnúť. Asi po pol hodine ich obrátime a znovu necháme kysnúť. Napokon ich vypražíme na v horúcom oleji a hotové kladieme na papierový obrúsok, ktorý vsaje zbytočný tuk. Na záver šišky pocukrujeme.

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada