Sila ďumbieru
Zdravie a krása – Keď lieči príroda
Ďumbier, inak nazývaný zázvor, je asi jediná korenina, do ktorej môžeme zahryznúť ako do zrelého jablka. Podmienkou je čerstvý stav, keď má dužina žltej farby citrónovú korenistú chuť. V kuchyni poznáme skôr sušený zázvor, ktorý sa používa pri príprave, polievok, omáčok, ale aj pudingov, džemu, múčnikov, cukroviniek a likérov či dokonca zázvorového piva. A pre ostrú chuť býva ďumbier aj súčasťou indických a iných orientálnych jedál. Táto korenina je však aj prospešná nášmu zdraviu.
V zázvore nechýbajú vitamíny A a B a minerály draslík, vápnik, železo a síra. Obsahuje aj éterické oleje a ostrú zmes živíc, z ktorých dominuje gingerol znižujúci hladinu cholesterolu. Zázvor v prvom rade pomáha tráveniu, pretože podporuje tvorbu slín i žalúdočných štiav a upokojuje žalúdok. Pomáha pri nadúvaní a kolikách a celkovo zlepšuje činnosť čriev.
Táto orientálna korenina stimuluje aj činnosť srdca a krvný obeh.
Okrem toho zmierňuje bolesti a perfektne zahrieva a funguje aj ako afrodiziakum. Zázvorom si môžeme pomôcť pri kašli a prechladnutí horných dýchacích ciest a prežúvanie čerstvého koreňa vraj lieči zápal hrdla.
Účinný je aj pri kinetóznych ťažkostiach, ktoré pociťujú mnohí pri jazde v dopravných prostriedkoch, v takom prípade si ho treba dopriať preventívne pred cestou alebo kúsky zázvoru žuť počas nej.
Rovnako vyrieši aj problém tehotnej ženy, ktorá trpí často rannou nevoľnosťou.
Čiastočne má vlastnosti podobné antibiotikám, pretože dokáže ničiť baktérie v jedle.
Dobré tipy:
- Ak sme prechladli alebo máme nádchu, skúsme si zmiešať nastrúhaný zázvor s horúcou citrónovou šťavou a s medom a užívať po lyžičkách niekoľko dní vždy večer.
- Kto trpí rannou nevoľnosťou alebo podobnými pocitmi po absolvovaní operácie, môže skúsiť inú receptúru. Treba si nastrúhať asi centimeter čerstvého koreňa ďumbieru, zaliať v šálke horúcou vodou a výluh scediť. Potom už len ochutiť lyžicou medu a pomaličky popíjať.
- Takýto zázvorový odvar nás dokáže v zimných mesiacoch aj výborne zahriať. Na prípravu všestranne účinného čaju môžeme pokojne použiť aj mletý ďumbier v podobe prášku.
Poznámka:
Čerstvý ďumbier vydrží v chladničke najviac 2 až 3 týždne. Ak ho dovtedy neminieme, radšej ho treba zmraziť alebo ošúpaný a nakrájaný kandizovať v cukrovom náleve a uschovať v tmavej uzatvárateľnej nádobe.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com
—————