21.05.2020 17:45

Šikovné triky s citrónom

Varenie – Rady z kuchyne

 

Pri varení pokrmov i pečení múčnikov používame často citrón. Ponúkame jednoduché finty, ako manipulovať s týmto druhom ovocia, aby sme ho správne a celý využili.

Čo najviac citrónovej šťavy a kôry

  • Nemáme po ruke elektrický ani ručný odšťavovač? Citrón rozkrojíme na polovice a do každej pichneme niekoľkokrát vidličkou. Potom do dužiny vsunieme lyžičku a otáčame ňou, pričom zároveň stláčame citrón, aby sme z neho dostali čo najviac šťavy.
  • Iná stratégia odporúča poumývať citrón pod teplou vodou alebo ho na chvíľu ponoriť do horúcej vody a potom ho pováľať poriadne po pevnej podložke. Šupka zmäkne a citrón sa bude dať omnoho ľahšie vyžmýkať.
  • Ak potrebujeme len pár kvapiek šťavy, stačí citrón len napichnúť a vytlačiť potrebné množstvo. Takto nevyschne a oproti rozrezanému vydrží ešte niekoľko dní.
  • Rozrezaný citrón položíme reznou stranou na tanierik a uložíme do chladničky.

Do zásoby

  • Ak chceme skladovať citróny dlhšie (napríklad pozbierané z vlastného vypestovaného citrónovníka), vyberieme len zdravé, pevné a nie celkom ešte vyfarbené plody. Každý zabalíme do papierového obrúska a vložíme do väčšieho zaváracieho pohára, ktorý zakryjeme miskou alebo tanierikom a obrátený hore dnom skladujeme v chladnej a suchej miestnosti.
  • Nastrúhanú citrónovú kôru môžeme uskladniť v chlade v uzatvárateľnom pohári premiešanú so soľou alebo s cukrom. Slanou kôrou dochucujeme potom omáčky, sladkou krémy a cesto na múčniky.
  • Uchovať môžeme aj citrónovú šťavu odšťavenú z hojnej citrónovej úrody. Jednoducho ju nalejeme do formičiek na ľad a necháme zmraziť. Potom ju pridávame do nápojov alebo do omáčky rovno zmrazenú.

Pozor na riziká!

  • Citrónová šťava je silný koncentrát, ktorý môže pri častej konzumácii poškodiť zubnú sklovinu, preto je lepšie ju riediť vodou alebo čajom, na obsah vitamínu C to však nemá negatívny vplyv.
  • Citrónovú kôru používame na dochucovanie jedál len, ak nebola chemicky ošetrená. Na prípravu limonád nie je vhodná pre vysoký obsah silíc, ktoré môžu podráždiť tráviaci trakt, obličky i močové cesty.

 

 redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com 

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu