09.07.2017 16:45
S černicami mladší
Zdravie a krása – Keď lieči príroda
Ak chceme pomalšie starnúť, mali by sme v letnom období stíhať konzumovať černice. Práve je ich čas. Šťastný ten, ktorému rastú v lese za chatou či chalupou, ostaní musia zájsť na trhovisko. A čo všetko černice v našom organizme ešte riešia?
- Toto ovocie tmavočervenej až čiernej farby má svojskú chuť a pre výraznú farebnosť je plné flavonoidov, ktoré spomaľujú starnutie buniek.
- Karotény úspešne bojujú proti voľným radikálom a preto si konzumáciou černíc zlepšujeme stav cievneho systému.
- Prítomné polyfenoly majú protirakovinový účinok a sú najlepšou prevenciou najmä proti rakovine prsníka a krčku maternice.
- Pre obsah vlákniny sú černice dobrým regulátorom cukru v krvi a pomáhajú aj znižovať hladinu cholesterolu či dokonca redukovať hmotnosť.
- Vysoký obsah horčíka pomáha odbúravať stres.
Černicové lieky:
- Šťava z plodov sa používa ako sirup proti kašľu, treba ju ohriatu pomaly piť alebo ňou kloktať v prípade zápaleného hrdla.
- Čaj uvarený z usušených listov rastliny pomáha pri zápaloch sliznice ústnej dutiny a hrtana. Výborný je aj pri ťažkostiach s hnačkou.
- Černice by si mali čo najčastejšie dopriať pacienti so zväčšenou štítnou žľazou, s cukrovkou či so zápalom močových ciest.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.morguefile.com
—————