Ryža s plnenými rajčiakmi
Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá
Kombinácia ryže, zeleniny a húb je ideálnou aj pre vegetariánov.
Ingrediencie:
250 g ryže
- olej
- 1 cibuľa
- soľ
- rasca
- zelená petržlenová vňať
- 150 g húb
- 150 g zeleniny
- 4 rajčiaky 4 vajcia
- soľ
- 20 g masla
- pažítka
Príprava:
Rozličnú zeleninu (mrkva, kaleráb, zeler) umyjeme a pokrájame na kocky, karfiol rozoberieme na ružičky a pridáme aj hrášok, môže byť čerstvý i konzervovaný. Zeleninu zalejeme vriacou vodou tak, aby bola ponorená, a uvaríme domäkka. Necháme ju odkvapkať a vývar odložíme. Na oleji speníme nadrobno posekanú cibuľu, pridáme sparenú a v studenej vode premytú ryžu i očistené a pokrájané huby. Osolíme, posypeme petržlenovou vňaťou, zalejeme zeleninovým vývarom, prikryjeme a udusíme domäkka. Do udusenej ryže zamiešame uvarenú zeleninu a odložíme do tepla. Rajčiaky umyjeme, skrojíme z nich vršky, vnútro vydlabeme lyžicou a obrátené necháme odkvapkať. Poukladáme ich do vymastenej ohňovzdornej misy, do každého rozbijeme vajce, osolíme, posypeme petržlenovou vňaťou, navrch položíme kúsok masla a vo vyhriatej rúre pečieme asi 10 minút. Horúcu ryžu dáme na teplú misu, na ňu poukladáme upečené rajčiaky a ozdobíme pažítkou a listami šalátu.
—————