Ruže v košíčku
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Efektné ruže z kysnutého cesta so škoricou.
Ingrediencie:
Na náplň:
slivkový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 395 g)
- 1 balíček zlatého klasu
- 250 ml šťavy z kompótu
- 2 balíčky škoricového cukru
- 1 1/2 lyžičky rumovej arómy rumovej
Na cesto:
- 1 balenie Buchiet (droždie je súčasťou balenia)
- 260 ml vlažnej vody
- 120 ml oleja
Na posypanie:
- 1 balíček škoricového cukru
Príprava:
1. Kompót necháme na sitku odkvapkať a šťavu pritom zachytíme.
2. Zo zmesi na buchty pripravíme s droždím, vodou a olejom cesto podľa návodu na obale. Povrch cesta poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 50 minút kysnúť.
3. Odkvapkané slivky nakrájame na menšie kúsky. Zo zlatého klasu uvaríme krém podľa návodu na obale, ale s 250 ml šťavy z kompótu a škoricovým cukrom. Vmiešame arómu a slivky a necháme vychladnúť. Formu na muffiny vyložíme papierovými košíčkami.
4. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche na plát 30 x 40 cm. Náplň rozotrieme na cesto, pričom necháme voľný okraj široký asi 2 cm. Zrolujeme a ostrým nožom nakrájame na 12 dielov. Každý diel vložíme do košíčka vo forme a posypeme škoricovým cukrom. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 minút.
5. Ruže necháme vychladnúť.
TIPY:
- Namiesto slivkového kompótu môžeme použiť čerešňový kompót.
- Na ozdobenie posypeme povrch ruží plátkami mandlí.
FOTO: droetker
—————