24.05.2017 16:16
Rozkvitnuté rebarborovo-bazové želé
Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie
Rebarbora je výborným základom pre prípravu zaváranín.
Ingrediencie:
850 ml rebarborovej šťavy (asi z 1,6 kg rebarbory)
- 5 kvetov bazy
- 1 balíček Gelfixu Klasik 1 : 1
- 1 kg cukru
Príprava:
- Na prípravu želé rebarboru očistíme a nakrájame na malé kúsky. Rozmixujeme ponorným mixérom a šťavu cez sitko prelisujeme. Kvety bazy opláchneme a kvietky otrháme.
- Do veľkého hrnca nalejeme rebarborovú šťavu a pridáme Gelfix zmiešaný s 2 lyžicami cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu a povaríme ešte minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1–2 lyžičky práve prevareného želé. Ak je po vychladnutí málo tuhé, vmiešame ešte 2 zarovnané lyžičky kyseliny citrónovej.
- Prípadnú penu odoberieme, vmiešame otrhané kvietky bazy a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Aby sa kvietky bazy v želé dobre rozdelili, je nutné poháre počas chladnutia niekoľkokrát otočiť.
FOTO: droetker
—————