Ríbezľový Devín
Aktuality
Atraktívnu historickú bratislavskú mestskú časť Devín čaká v najbližšiu sobotu jedno zaujímavé kulinárske podujatie - Ríbezľový Devín.
Kus devínskej histórie
V tomto malebnom mestečku pod majestátnym hradom sa tradične darilo nielen pestovaniu viniča, ale aj iného ovocia a predovšetkým ríbezlí. Tradičným odbytišťom ríbezlí z Devína boli trhy vo Viedni. Po vzniku ČSR po 1. svetovej vojne sa tieto obchodné styky narušili a Devínčania hľadali možnosti ako využiť nadprodukciu ríbezlí. Devínsky „ríbezlák“ preslávil hlavne Alois Sonntag, ktorý začal vyrábať kvalitné ríbezľové víno v roku 1922. Za svoje produkty získal viaceré ocenenia, a to aj na svetovej výstave v Paríži.
Bublanina i ríbezlák
V tomto roku chce Bratislavský okrášľovací spolok na čele s riaditeľom Marošom Mačuhom, ktorý sa venuje aj rozvíjaniu bratislavských tradícií a turistického ruchu, založiť nové podujatie. Má sa orientovať na tému ríbezlí a byť navyše odkazom na výrobu kvalitného ríbezľového vína v Devíne. Na podujatí budú môcť návštevníci vychutnať okrem vína z červených aj čiernych ríbezlí od miestnych výrobcov aj všetko ostatné, čo sa z ríbezlí vyrába - džemy, sirupy, bublaninu a iné koláče, zmrzlinu, dreň a ďalšie výrobky z ríbezlí. Na predaj bude hojne zastúpené aj samotné ovocie, ríbezle v surovom stave resp. podávané s práškovým cukrom. Hitom podujatia bude určite ríbezľový burčiak.
Bohatý program
V rámci kultúrneho programu vystúpia hudobné skupiny v rytme swingu a tanga, skupiny historického šermu, divadelné predstavenia, nebude chýbať prezentácia velocipedistov na historických bicykloch či oblečenia z obdobia prvej ČSR, ale aj program pre deti – jazda na poníkoch, divadielko či maľovanie na tvár. K sprievodným podujatiam patrí Bazár starožitností, remeselné trhy, farmárske trhy drobných výrobcov a iné atrakcie.
Podujatie s arómou a chuťou ríbezlí Ríbezľový Devín sa bude konať v sobotu 16. júla 20106 v čase od 10:00 do 22:00 na parkovisku a lúkach pod Hradom Devín.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru
—————