17.07.2015 18:20
Ríbezľové rezy s bezé prikrývkou
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Koláč s ríbezľovou príchuťou a vrstvou zapečeného bielkového bezé na tanieri dlho nezostane.
Ingrediencie:
Na mrveničkové cesto:
250 g hladkej múky
- 125 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 150 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 100 g mletých mandlí
Na náplň:
- 2 balíčky Zlatého klasu (a 40 g)
- 150 g cukru
- 5 žĺtkov
- 700 ml mlieka
- 1 kg očistených červených ríbezlí
Na bezé:
- 5 bielkov
- štipka soli
- 200 g cukru
Príprava:
- Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo alebo margarín a ručne vypracujeme mrveničku. Mrveničku pritlačíme na dno vymasteného plechu. Vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a predpečieme (asi 12 minút).
- Teplotu pečenia znížime o 20 °C. Korpus necháme vychladnúť a posypeme mandľami.
- Na prípravu náplne rozmiešame Zlaté klasy s cukrom a žĺtkami v 200 ml mlieka. Zvyšné mlieko privedieme do varu. Vmiešame zmes so Zlatými klasmi a za stáleho miešania varíme asi 1 minútu. Krém necháme za občasného premiešania vychladnúť. Do vychladnutého krému vareškou opatrne vmiešame ríbezle a náplň rovnomerne rozotrieme na korpus.
- Na prípravu bezé vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Postupne v troch dávkach zašľaháme cukor. Sneh opatrne rozotrieme na náplň. Vložíme do rúry a pomaly pečieme, kým sa na vrchu nevytvoríme bledohnedá kôrka.
- Rezy necháme vychladnúť a odložíme asi na 2 hodiny do chladničky.
FOTO: droetker
—————