Rajčiaky konzumujme čo najčastejšie
Varenie – Potraviny
Rajčiaky boli kedysi sezónnou zeleninou, ktorú si však dnes môžeme dopriať už počas celého roka. Pre svoje vlastnosti a obsah vitamínov patria k najzdravším potravinám, preto by mali byť súčasťou jedálnička čo najčastejšie.
Pôvod:
Rajčiaky pochádzajú z južnej Ameriky, kde ju pestovali pôvodne Aztékovia a kedysi sa im hovorilo jablká lásky, neskôr rajské jablká. Do Európy sa rastlina dostala už v 16. storočí, ale trvalo dlho, kým ľudia pochopili, že plody sú vhodné na konzumáciu. Pre podobnosť s červeným plodom jedovatej rastliny ľuľkovec bol rajčiak takmer 300 rokov len okrasnou rastlinou. Keď ju populácia začiatkom 20. storočia konečne ako chutnú zeleninu ocenila a odborníci potvrdili jej prínos pre zdravie, stala sa postupne obľúbenou plodinou. Jej pestovaniu sa venuje najmä Španielsko, Taliansko a Holandsko. Na Slovensko sa dostala až po prvej svetovej vojne.
Prínos pre zdravie:
Tento druh zeleniny vďaka vysokého obsahu vitamínu C posilňuje obranyschopnosť organizmu a pomáha prekonávať stres. Rajčiaky majú antioxidačné účinky pre prítomnosť lykopénu, ktorý chráni membrány buniek pred voľnými radikálmi, preto pravidelnou konzumáciou sa účinne chránime pred rakovinou, ale aj pred srdcovými chorobami a pred sivým zákalom. Práve táto látka dodáva charakteristickú červenú farbu. Prítomná vláknina v plodoch pomáha znižovať cholesterol v krvi a zlepšuje činnosť čriev. Minerálne látky sa zase podpisujú pod potrebné odvodňovanie organizmu a znižovanie vysokého krvného tlaku. Pre vysoký obsah vody sú vhodné pri redukčnej diéte, pretože dužinaté plody dokážu napriek tomu zasýtiť. Veľmi zdravé je piť čerstvú rajčiakovú šťavu, ktorá je zároveň aj výborným prostriedkom na redukovanie ťažkostí po konzumácii alkoholu.
Pomáha tiež riešiť rôzne zdravotné problémy ako infekcie, zápchu, vápenatenie ciev, vredy, zápaly hrubého čreva alebo dnu. Nezrelé zelené rajčiaky obsahujú škodlivý solamín, preto by sa nemali jesť. Môžu totiž spôsobiť bolesť hlavy a nevoľnosť.
Skladovanie:
Kupovať treba zrelé plody, ktoré by však mali byť pevné. Uskladníme ich v chladničke, kde vydržia niekoľko dní. Nie celkom červené dozrejú pri izbovej teplote. Prezreté zase naopak podliehajú skoro skaze. Môžeme ich však využiť na získanie rajčiakovej šťavy alebo prípravu kečupu či pretlaku. Ak zvykneme v kuchyni využívať zavárané rajčiaky, kupujme radšej tie v sklenených pohároch, pretože rajčiaky v kyslom náleve môžu plastové alebo kovové obaly rozkladať. Ak sami zavárame, mali by sme ich vždy sterilizovať, aby sme zabránili procesu kvasenia. V prípade, že máme záhradku a slušnú úrodu, na jeseň pozbierajme ešte nedozreté plody a zabalme každý osve do novinového papiera. Takto uskladnené vydržia v chladnom prostredí až do jari. Potom ich necháme dozrieť položené na parapete okna.
Využitie v kuchyni:
Rajčiaky sa konzumujú hlavne v surovom stave ako zeleninová príloha alebo súčasť čerstvých šalátov zo zeleniny. Pripravujú sa z nich však aj rôzne zeleninové jedlá alebo omáčky k cestovinám. Z korenín sa k rajčiakom výborne hodí oregano, bazalka a rozmarín, z ostatných druhov zeleniny paprika, ale najmä cesnak a cibuľa. Rajčiaky patria tradične do gréckej, bulharskej, maďarskej a talianskej kuchyne. Svet si predsa už bez chutného leča alebo pizze ani nevieme predstaviť. Dobu tepelnej úpravy rajčiakov by sme mali čo najviac skrátiť, aby sme neznehodnotili potenciál minerálnych látok.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com
—————