12.12.2015 08:37
Punčový tunel
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Zákusok s punčovou príchuťou pre sviatočné dni.
Ingrediencie:
Na cesto:
4 žĺtky
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 4 bielky
- 100 g polohrubej múky
- ½ lyžičky kypriaceho prášku s vínnym kameňom
- 20 g jemného kukuričného škrobu
Na punčový sirup:
- 150 ml vody
- 5 lyžíc červeného sirupu (malinového, ríbezľového a pod.)
- šťava z 1 citróna
- 3 lyžice rumu
- 1 lyžička punčovej arómy
- 2 zarovnané lyžice práškového cukru
- 1 zarovnaná lyžica preosiateho kakaa
Na potretie a ozdobu:
- 150 g ríbezľového džemu
- 1 balíček polevy v prášku s punčovou príchuťou
- 3 lyžice mlieka
Príprava:
- Na prípravu cesta v mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škrobom a vareškou zľahka zapracujeme do žĺtkovej peny. Nakoniec zľahka vmiešame sneh. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme.
- Po upečení plát vyklopíme na pocukrovaný papier na pečenie. Stiahneme papier, na ktorom sa plát piekol, a necháme vychladnúť. Z plátu nožom odkrojíme z dlhšej strany pruh 1 s veľkosťou 15 x 30 cm (na vyloženie formy) a pruh 2 s veľkosťou 11 x 30 cm (na zakrytie tunela). Oba pruhy potrieme džemom. Zvyšný plát 3 odložíme na neskoršie použitie.
- Na prípravu punčového sirupu nalejeme do misy vodu, sirup, šťavu, rum a arómu. Pridáme cukor a metličkou dôkladne premiešame.
- Formu vyložíme potravinárskou fóliou a plátom 1. Polovicu plátu 3 namočímedo sirupu a vložíme do formy. Do sirupu vmiešame kakao, namočíme druhú polovicu plátu 3 a vložíme do formy. Zakryjeme plátom 2 a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
- Polevu pripravíme s mliekom podľa návodu na obale. Tunel vyklopíme z formy, stiahneme fóliu a potrieme polevou.
FOTO: droetker
—————