12.12.2015 08:37

Punčový tunel

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty

 

Zákusok s punčovou príchuťou pre sviatočné dni.

 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 4 žĺtky
  • 100 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 4 bielky
  • 100 g polohrubej múky
  • ½ lyžičky kypriaceho prášku s vínnym kameňom
  • 20 g jemného kukuričného škrobu
Na punčový sirup:
  • 150 ml vody
  • 5 lyžíc červeného sirupu (malinového, ríbezľového a pod.)
  • šťava z 1 citróna
  • 3 lyžice rumu
  • 1 lyžička punčovej arómy
  • 2 zarovnané lyžice práškového cukru
  • 1 zarovnaná lyžica preosiateho kakaa

 

Na potretie a ozdobu:
  • 150 g ríbezľového džemu
  • 1 balíček polevy v prášku s punčovou príchuťou
  • 3 lyžice mlieka

 

Príprava:
  1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni žĺtky s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škrobom a vareškou zľahka zapracujeme do žĺtkovej peny. Nakoniec zľahka vmiešame sneh. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme.
  2. Po upečení plát vyklopíme na pocukrovaný papier na pečenie. Stiahneme papier, na ktorom sa plát piekol, a necháme vychladnúť. Z plátu nožom odkrojíme z dlhšej strany pruh 1 s veľkosťou 15 x 30 cm (na vyloženie formy) a pruh 2 s veľkosťou 11 x 30 cm (na zakrytie tunela). Oba pruhy potrieme džemom. Zvyšný plát 3 odložíme na neskoršie použitie.
  3. Na prípravu punčového sirupu nalejeme do misy vodu, sirup, šťavu, rum a arómu. Pridáme cukor a metličkou dôkladne premiešame.
  4. Formu vyložíme potravinárskou fóliou a plátom 1. Polovicu plátu 3 namočímedo sirupu a vložíme do formy. Do sirupu vmiešame kakao, namočíme druhú polovicu plátu 3 a vložíme do formy. Zakryjeme plátom 2 a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
  5. Polevu pripravíme s mliekom podľa návodu na obale. Tunel vyklopíme z formy, stiahneme fóliu a potrieme polevou.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada