23.01.2017 16:26

Punčové rezy

Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty

 

Punčové rezy sú klasika, ale nezaškodí oprášiť si tradičný recept.

 

Ingrediencie:
Na cesto:
  • 10 bielkov
  • 120 g cukru
  • 10 žĺtkov
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru
  • 1 balíček Finesse citrónovej kôry
  • 270 g hladkej múky
  • červená Farba gélová potravinárska
  • žltá Farba gélová potravinárska
  • 250 g pikantného džemu
Na sirup:
  • 150 ml vody
  • 120 g cukru
  • 100 ml punču
  • 1 lyžička punčovej arómy

 

Na ozdobenie:
  • 1 balíček Polevy v prášku s punčovou príchuťou
  • 3 lyžice vody
  • 1 balíček tmavej polevy

 

Príprava:
  1. Na prípravu cesta vyšľaháme z bielkov a cukru elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. V mise vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou do peny. Pridáme múku a sneh a opatrne ručne zľahka vymiešame dohladka. Viac ako polovicu cesta nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech (30 x 40 cm) a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry na 170 °C a pečieme asi 15 minút.
  2. Korpus necháme vychladnúť.
  3. Zvyšok cesta rozdelíme na polovice. Jednu polovicu zafarbíme červenou farbou a druhú žltou farbou. Obe cestá nanesieme ku kratším stranám jedného vymasteného a múkou vysypaného plechu (20 x 30 cm). Opatrne rozotrieme smerom k stredu tak, aby sa obe cestá spojili, ale nezmiešali. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri rovnakej teplote ako v bode 1 asi 7 minút.
  4. Korpus necháme vychladnúť.
  5. Na prípravu sirupu v kastróliku povaríme vodu s cukrom asi 15 minút. Zmes necháme vychladnúť a potom do nej pridáme punč a arómu.
  6. Svetlý korpus prekrojíme na polovice. Farebné pláty potrieme slabou vrstvou džemu a rozkrojíme na 4 pásy – 2 žlté a 2 červené (1 pás má rozmery 20 x 7,5 cm). Na plech (20 x 30 cm) vyložený papierom na pečenie položíme 1 svetlý plát a potrieme slabou vrstvou džemu. Striedavo nanášame farebné pláty a prelejeme sirupom. Nakoniec nanesieme druhý svetlý plát. Prikryjeme papierom na pečenie, zaťažíme a odložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
  7. Potom vyklopíme na podnos, stiahneme papier na pečenie a prekrojíme.
  8. Na ozdobenie pripravíme polevu s vodou podľa návodu na obale. Nanesieme ju na povrch a uhladíme. Nakoniec prikrášlime tmavou polevou pripravenou podľa návodu na obale.

 

TIP: Punčové rezy chutia najlepšie vtedy, keď sa nechajú odležať do druhého dňa v chladničke.

 

FOTO: droetker

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada