23.01.2017 16:26
Punčové rezy
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Punčové rezy sú klasika, ale nezaškodí oprášiť si tradičný recept.
Ingrediencie:
Na cesto:
10 bielkov
- 120 g cukru
- 10 žĺtkov
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru
- 1 balíček Finesse citrónovej kôry
- 270 g hladkej múky
- červená Farba gélová potravinárska
- žltá Farba gélová potravinárska
- 250 g pikantného džemu
Na sirup:
- 150 ml vody
- 120 g cukru
- 100 ml punču
- 1 lyžička punčovej arómy
Na ozdobenie:
- 1 balíček Polevy v prášku s punčovou príchuťou
- 3 lyžice vody
- 1 balíček tmavej polevy
Príprava:
- Na prípravu cesta vyšľaháme z bielkov a cukru elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh. V mise vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou do peny. Pridáme múku a sneh a opatrne ručne zľahka vymiešame dohladka. Viac ako polovicu cesta nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech (30 x 40 cm) a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry na 170 °C a pečieme asi 15 minút.
- Korpus necháme vychladnúť.
- Zvyšok cesta rozdelíme na polovice. Jednu polovicu zafarbíme červenou farbou a druhú žltou farbou. Obe cestá nanesieme ku kratším stranám jedného vymasteného a múkou vysypaného plechu (20 x 30 cm). Opatrne rozotrieme smerom k stredu tak, aby sa obe cestá spojili, ale nezmiešali. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri rovnakej teplote ako v bode 1 asi 7 minút.
- Korpus necháme vychladnúť.
- Na prípravu sirupu v kastróliku povaríme vodu s cukrom asi 15 minút. Zmes necháme vychladnúť a potom do nej pridáme punč a arómu.
- Svetlý korpus prekrojíme na polovice. Farebné pláty potrieme slabou vrstvou džemu a rozkrojíme na 4 pásy – 2 žlté a 2 červené (1 pás má rozmery 20 x 7,5 cm). Na plech (20 x 30 cm) vyložený papierom na pečenie položíme 1 svetlý plát a potrieme slabou vrstvou džemu. Striedavo nanášame farebné pláty a prelejeme sirupom. Nakoniec nanesieme druhý svetlý plát. Prikryjeme papierom na pečenie, zaťažíme a odložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky.
- Potom vyklopíme na podnos, stiahneme papier na pečenie a prekrojíme.
- Na ozdobenie pripravíme polevu s vodou podľa návodu na obale. Nanesieme ju na povrch a uhladíme. Nakoniec prikrášlime tmavou polevou pripravenou podľa návodu na obale.
TIP: Punčové rezy chutia najlepšie vtedy, keď sa nechajú odležať do druhého dňa v chladničke.
FOTO: droetker
—————