Pruhovaný želé dezert
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Ľahký ovocný koláč so želatínou osvieži v letnom období ideálne.
Ingrediencie:
Na želé:
3 balíčky tortového želé žltého
- 700 ml ovocnej šťavy alebo džúsu
- 2 zarovnané lyžice cukru
Na náplň:
- 500 g mascarpone
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 balíček citrónovej kôry
- 200 g práškového cukru
- 1 balíček želatínového stužovača
- 100 ml vlažnej vody
- 200 ml smotany na šľahanie
Príprava:
Na prípravu dezertu pripravíme tortové želé podľa návodu na obale so šťavou alebo džúsom a cukrom. Na plech opláchnutý studenou vodou nalejeme ⅓ želé a necháme v chladničke stuhnúť.
Na prípravu náplne v mise zmiešame mascarpone s vanilkovým cukrom, extraktom, kôrou a cukrom a vymiešame dohladka. Želatínový stužovač pripravíme s vodou podľa návodu na obale a ihneď vmiešame do zmesi. Smotanu vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha a zľahka vmiešame do zmesi.
Na stuhnuté želé nanesieme polovicu náplne a uhladíme. Nalejeme druhú tretinu želé a odložíme do chladničky stuhnúť (ak želé v kastróliku stuhlo, môžeme ho znovu rozohriať).
Nanesieme druhú polovicu náplne a zalejeme zvyšným želé. Odložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky stuhnúť. Potom dezert nakrájame na kocky.
TIPY:
- Dezert môžeme podávať so šľahačkou a lístkom mäty alebo medovky.
- Na dezert môžeme pred naliatím poslednej vrstvy želé naukladať ovocie (napr. marhule alebo ananás).
FOTO: droetker
—————