Profíkmi pri grilovaní
Varenie – Rady do kuchyne
Letné grilovanie je tradičnou súčasťou prázdninových večerov a väčšina z nás si sezónu bez posedenia pri grile už ani nedokáže predstaviť. Niet pochýb o tom, že celková atmosféra grilovania je relaxačná a veľmi uvoľňujúca, ale väčšina z nás zároveň kladie veľký dôraz aj na zdravotnú stránku pripravovaných pokrmov.
Hornbach prináša progresívne grily, ktoré sú vyrobené podľa najmodernejších metód a ich kvalita je priebežne sledovaná prísnymi testami. Patria k nim aj grily značky Tenneker. Na trhu existujú v zásade tri typy grilov – grily na drevené uhlie, plynové grily a elektrické grily. Záleží teda na tom, aký typ grilovania preferujete práve vy. Stačí si vybrať a už nič nebude brániť naplno si vychutnať zdravý zážitok z grilovania.
Každý má svoje špecifiká
Elektrické grily sú určené skôr do našich kuchýň. Ich výhodou je možnosť nastaviť presnú teplotu, a pretože majú teflónový povrch, ľahko sa čistia a udržujú. „Pri výbere elektrických grilov je potrebné dbať na to, aby špirála bola schovaná. Tuk vďaka tomu odkvapkáva do špeciálnej misky a nie na špirálu, kde by sa pripaľoval,“ hovorí Daniel Brychta, odborník na Záhradu z projektového marketu Hornbach a dodáva: „Na záhrady a pre ten správny pôžitok z grilovania odporúčame skôr grily plynové či na drevené uhlie.“
Grily na drevené uhlie umožnia pripravovať mäso so špeciálnou dymovou chuťou, ktorá môže vzniknúť len na drevenom uhlí. „Tieto grily sa dajú kúpiť vo všetkých veľkostiach a tvaroch, sú ľahko prenosné, ale problémom v ich prípade je dlhá príprava pred rozpálením a znížená možnosť regulácie teploty,“ hodnotí odborník. „Použitím špeciálnych brikiet sa dajú aj na griloch na drevené uhlie dosiahnuť veľmi vysoké teploty, čo je dobré napríklad na zapekanie.“
Ak ste skôr priaznivcami plynových grilov, iste vás poteší, že v ich prípade sa teploty dajú regulovať presne. Preto môžete pokrmy pripravovať aj metódou „slow cooking“, ktorá je v súčasnosti jednou z najobľúbenejších. „Najväčšou výhodou plynových grilov je ich okamžitá možnosť použitia, jednoduché ovládanie a takisto rovnomerné rozdelenie tepla pri pečení mäsa, nevýhodou je naopak horšia prenosnosť a potreba obozretnosti pri skladovaní plynových bômb,“ komentuje Daniel Brychta. Preto sa odporúčajú plynové grily, v ktorých sú tlakové regulátory plynu vopred montované z továrne, čím je vylúčená chyba pri montáži.
Zásady správneho grilovania
- Nech už zvolíte akýkoľvek gril, grilujte hlavne zdravo. Všetky pokrmy s časom prípravy kratším než 30 minút, ako sú steaky, klobásy, špízy, kotlety a zelenina, sú určené na priame grilovanie, teda bez použitia poklopu.
- Grilované pokrmy sa nachádzajú priamo nad zdrojom tepla. Vďaka tomu sa na nich vytvárajú typické grilovacie vzorky a špecifická aróma. Grilovanie prebieha relatívne krátku dobu, zato však pri vysokých teplotách od 250 °C. Vzdialenosť medzi zdrojom tepla a grilovaného pokrmu sa dá ľubovoľne meniť. Pri griloch na drevené uhlie je dôležitý najmä náležitý žiar. V prípade plynového grilu sa pokrm opeká priamo nad zdrojom tepla. Aby sa pokrmy nevysušili či nespálili, nenechávajte ich na rošte príliš dlho a otáčajte iba raz.
- Pri nepriamom grilovaní (teda s použitím poklopu) sa odporúča opekať grilované pokrmy s časom prípravy dlhším ako 30 minút, ako je hovädzie či bravčové mäso, rebierka, celé kura, morka či rybie filé. Grilované pokrmy sa v tomto prípade nenachádzajú priamo nad zdrojom tepla.
Predpokladom na cirkuláciu vzduchu je gril s poklopom a otvormi na vetranie. Teplo sa odráža od poklopu a vnútornej plochy grilu a tým ohrieva grilovaný pokrm zo všetkých strán.
- Na grile na drevené uhlie sa žiar po roztopení presúva na kraj. Miska s vodou umiestnená priamo pod grilovaným pokrmom bráni jeho vysušeniu. Pri plynovom grile musíte po prvotnom predhriatí úplne odstaviť prostredné plynové horáky. Až potom môžete na rošt klásť mäso či rybu.
- Opatrnosti však nikdy nie je dosť, a pri grile sa treba mať na pozore. V prípade grilov na drevené uhlie by ste nikdy nemali používať petrolej a benzín, ale používajte špeciálne podpaľovače. Existujú tekuté, v kockách alebo vo forme pasty. Zapaľovací komín nezapaľujte na zemi, ale až na grilovacom rošte. Uhlie radšej nechajte po grilovaní cez noc dohorieť v grile, kým vychladne. Zlikvidovať by sa mali až po 12 hodinách.
- Čo sa týka plynových grilov, tak tie zapaľujte len pri otvorenom poklope. Ďalej pravidelne kontrolujte a čistite záchytné misky na tuk. Vždy najskôr vypnite plyn na grile, a až potom zavrite fľašu.
redakcia Doma a Rada, FOTO: archív
—————