Problémom je LDL-cholesterol
Zdravie a krása – K vitalite a zdraviu
Zlá životospráva je príčinou nadváhy či dokonca obezity, ktorou súčasná populácia trpí stále viac. No výzvy odborníkov obmedziť príjem vysoko kalorických a najmä mastných jedál nesú v sebe aj ďalšie zdravotné posolstvo. Keď sa totiž tukové stavebné jednotky usadia na cievnych stenách, hrozí infarkt. A to už nejde len o estetiku a príťažlivosť vzhľadu, ale doslova o život.
Problémom je najmä zvýšená hladina LDL-cholesterolu, nazývaného ľudovo aj „zlý cholesterol“. O svojom probléme však mnohí ľudia ani netušia a veselo konzumujú svoje prepečené bravčové bôčiky ďalej. A pretože sa stravovacie návyky tradujú, taniere plné nezdravých kalórií sa podsúvajú aj deťom. A tak problém hlavne opotrebovaného organizmu sa v súčasnej dobe dostatku a prejedania stáva aktuálnym už u mladých ľudí. Nie je výnimkou, že zvýšenú hladinu LDL-cholesterolu namerajú 25-ročnému mužovi či dokonca stredoškolákovi. Ak sa v ich rodine vyskytujú problémy so srdcovo-cievnym systémom, sú dokonalými ašpirantami na infarkt alebo mozgovú príhodu. A môžu to pokojne stihnúť aj do štyridsiatky. Preto je veľmi dôležité nechať si základné hodnoty krvi pravidelne otestovať a pri každej negatívnej zmene prehodnotiť životný štýl. Alebo ešte skôr. Veď prevencia je výborný spôsob, ako sa úspešne vyhnúť aj dramatickým zdravotným ťažkostiam krvného obehu.
Nebezpečne trpezlivý
Vysoká hladina cholesterolu v krvi je signálom, že náš štýl života nie je to pravé orechové. Mastné jedlá a údeniny a absencia pohybu spôsobujú, že na vnútorných stenách ciev sa vytvárajú aterosklerotické pláty, vďaka ktorým steny ciev hrubnú a stávajú sa nepriechodné. Pri zhoršenom prietoku krvi sa znižuje objem kyslíka, ktoré sa dostáva do srdca, takže reálne hrozí slabosť tohto dôležitého svalu a výrazne stúpa riziko infarktu. Celý tento proces sa určite neudeje za pár týždňov alebo mesiacov, ale je dôsledkom dlhodobých negatívnych procesov. Ak sa skoro spamätáme, môžeme vhodnou voľbou potravín znížiť hladinu LDL-cholestrolu a zlikvidovať tomuto trpezlivému staviteľovi jeho dielo. Pretože tak nielenže zabránime tvorbe nových plátov na stenách ciev, ale už existujúce aterosklerotické usadeniny sa začnú zmršťovať.
Životný štýl ako liek
Chrániť sa majú všetci. Aj zdraví jedinci, ktorí majú zatiaľ svoje hodnoty v poriadku, by si mali osvojiť princípy cholesterolovej diéty, dopriať si čo najčastejšie pohyb na čerstvom vzduchu, obmedziť konzumáciu alkoholu a v žiadnom prípade nefajčiť. Ľudia so zvýšenou hladinou LDL-cholesterolu by mali byť pod pravidelnou lekárskou prehliadkou a v prípade, že zmena stravovania stav nezlepší, mali by akceptovať medikamentóznu liečbu. U pacientov s vysokou hladinou, ktorých reálne ohrozuje náhla cievna príhoda, je preladenie životného štýlu len časťou terapie. Podstatné je práve užívanie liekov, ktoré utlmujú pôsobenie kľúčového enzýmu pre produkciu cholesterolu v pečeni.
Dobrý a zlý
- LDL čiže zlý cholesterol je lipoproteín s nízkou hustotou. LDL častice transportujú cholesterol do tkanív a pri ich zvýšenej hladine dochádza k jeho ukladaniu v cievnych stenách. Lepšie pre organizmus je jeho nízka hladina.
- HDL čiže dobrý cholesterol je opačne lipoproteín s vysokou hustotou a jeho častice transportujú nadbytočný cholesterol opačne z tkanív do pečene, v žlči sa potom premení na žlčové kyseliny dôležité pri trávení tukov. U tohto cholesterolu je naopak prijateľná vyššia hladina.
Maslo alebo radšej margarín?
Každý by mal poznať hlavné potravinové zdroje cholesterolu a ich vylúčením alebo obmedzením v stravovaní sa tak môže účinne brániť postupnému poškodeniu cievneho systému. To sú základné rady:
- Určite sa netreba tak často kŕmiť krémovými zákuskami, čokoládovými bonboniérami a šľahačkou, ale najväčším zdrojom cholesterolu sú najmä živočíšne produkty ako maslo, mäsové údené výrobky a tučné syry.
- Lepšie je pochutiť si na jogurte, čerstvom syre typu cottage a sušenom ovocí.
- Nepriateľom zdravého bezcholesterolového stravovania sú vajcia. Mali by sme si dopriať maximálne 2 až 3 týždenne a nezabúdajme, že vajíčka sú často zapracované do cesta na koláč alebo rezance.
- Čo sa týka mäsa, nemusíme sa vzdať chudých kúskov, ako sú kuracie alebo morčacie prsia, ale zabíjačkové maškrty by sme mali jesť len výnimočne, z mastného karé určite obrežme všetok tuk.
- Bohatým zdrojom cholesterolu sú aj údené klobásky a salámy, z mäsových výrobkov sú preto najvhodnejšie diétne šunky.
- Na opekanie používajme výhradne rastlinné oleje a nekupujme hotové dressingy, šaláty môžeme dochutiť omáčkou na jogurtovej báze.
- Vzdajme sa masla a používajme rastlinné margaríny.
- Prínosom sú aj ryby, ktoré obsahujú omega-3-mastné kyseliny a tie hladinu LDL-cholesterolu znižujú. Ale aj tu treba byť opatrný. Pochutnávajme si radšej na pstruhovi, lososovi a treske než na úhorovi, sleďovi či makrele.
redakcia doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru
—————