Prečo práve med, orechy a jablko?
Varenie - Potraviny
Jabĺčko, mak, oriešky či kapra nekladieme na stôl počas vianočných sviatkov náhodou. Okrem toho, že tieto potraviny sú späté s legendami a kresťanskými tradíciami, sú aj zdrojom látok dôležitých pre náš organizmus. Ich konzumáciou zostaneme verní zvyklostiam, ale zároveň urobíme niečo pre svoje zdravie.
Med je ľahšie stráviteľný a výživnejší ako cukor, obsahuje vápnik, fosfor, železo a vitamíny C i B. Už grécky lekár Hippokrates ho odporúčal pri ochorení dýchacích ciest alebo pri vyčerpanosti. Je vhodný pre rekonvalescentov, aj po absolvovaní ťažšej choroby pomáha vracať sily.
Jablkom nič nepokazíme. Práve naopak. Stačí si dopriať jedno denne a posilníme si srdce, zahájime boj s vysokým krvným tlakom, zlepšíme si krvný obeh, stabilizujeme hladinu cukru v krvi a budeme sa vyvarovať zubným kazom a črevným problémom. Zárukou je prítomnosť vitamínov A, B6 a c a minerálnych látok – horčíka, fosforu, magnézia, draslíka, vápnika a železa. Vláknina nám pomáha udržiavať v kondícii črevný systém.
Vanilka je typickou prísadou vianočného pečiva. Okrem príjemnej arómy je pre organizmus aj zdravotným prínosom. Podporuje totiž miešanie žalúdočných štiav a tým zlepšuje trávenie. Má pevné miesto aj v aromaterapii - pomáha uvoľňovať stres a potláčať smútok či zlú náladu.
Mak je obľúbenou prísadou do kysnutých závinov a buchiet, v dňoch sviatočných symbolizuje hojnosť. Táto pochutina obsahuje železo, horčík a najmä množstvo vápnika, väčšie ako mlieko a syry. Je dobrou prevenciou proti osteoporóze, priaznivo pôsobí na stav vlasov, nechtov a zubov. Mak, považovaný za ópium, skutočne upokojuje a tiež tlmí bolesť hlavy. Patrí k potravinám, ktoré zahrievajú.
Orechy sú zdrojom minerálov a vitamínov A, D i betakaroténu. Dokážu sa preto výborne postarať o naše srdce i mozog a celú nervovú sústavu. Ak ich denne zjeme za hrsť, naše cievy budú elastickejšie a neohrozí nás vysoká hladina cholesterolu. Zvyšujú tiež obranyschopnosť organizmu a zlepšujú náladu. Konkrétne vlašské orechy eliminujú riziko infarktu a bojujú proti krvným zrazeninám a zápalu.
Ryby, najmä morské, sú zdrojom polonasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak. Pravidelnou konzumáciou rybieho mäsa, aspoň 2-krát do týždňa, si zlepšujeme kvalitu vlasov i pokožky a funkčnosť kĺbov. Prítomný jód i ďalšie minerály sú zárukou zdravej štítnej žľazy.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com
—————