26.11.2018 10:55
Pravý boršč
Varenie – Recepty – Polievky
Hustá zeleninová polievka plná vitamínov, ktorá zasýti aj najväčších hladošov.
Ingrediencie:
250 g hovädzieho mäso
- 100 g bravčového pliecka
- hovädzia kosť
- 200 g koreňovej zeleniny
- 250 g hlávkovej kapusty
- 2 zemiaky
- 2 cvikly
- 40 g paradajkového pretlaku
- masť
- 20 g hladkej múky
- cesnak
- cibuľa
- 100 ml kyslej pochúťkovej smotany
- celé korenie
- bobkový list
- soľ
- ocot
- 1,5 litra voda
Príprava:
- Mäso a kosti dôkladne poumývame, zalejeme studenou vodou, osolíme a varíme pomaly asi hodinu a pol. Mäkké mäso vyberieme z vývaru (bravčové mäso vyberieme skôr ako hovädzie) a pokrájame na tenšie rezance.
- Očistenú koreňovú zeleninu pokrájame na hrubšie rezance. Na polovičnej dávke masti opražíme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme zeleninu, krátko opražíme, zaprášime múkou, znovu opražíme, potom zalejeme menším množstvom vlažného vývaru a dobre premiešame. Zeleninu vložíme do vriaceho vývaru, pridáme hlávkovú kapustu pokrájanú na hrubšie rezance, zemiaky pokrájané na malé kocky, všetky koreniny a uvaríme do mäkka.
- Vývar precedíme cez husté sitko. Na zvyšku masti udusíme cviklu pokrájanú na hrubšie rezance spolu s rajčiakovým pretlakom a octom. Krátko pred dovarením pridáme pokrájané mäso, udusenú cviklu a cesnak rozotrený so soľou. Hotovú polievku podľa chuti dosolíme a ochutíme octom. Smotanu podávame osobitnej nádobke.
FOTO: www.goodfon.ru
—————