Pomarančová torta
Varenie – Recepty – Múčniky
Torta pre všetkých priaznivcov pomarančovej chute.
Ingrediencie:
140 g práškového cukru
- 8 žĺtkov
- ½ balíčka vanilkového cukru
- 30 g kandizovanej pomarančovej kôry
- čerstvá pomarančová kôra
- 140 g mandlí
- sneh z 5 bielkov
Plnka:
- 3 vajcia
- 50 g kryštálového cukru
- kôra z 1 pomaranča
- 5 lyžíc pomarančovej šťavy
- 500 ml šľahačky
- 1 stužovač
Príprava:
Žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom dobre vymiešame, pridáme postrúhanú kandizovanú kôru, trochu postrúhanej kôry z pomaranča, olúpané zomleté mandle a napokon aj tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Cesto vylejeme do vymastenej a hladkou múkou vysypanej tortovej formy a pomaly upečieme. Plnku si pripravíme tak, že vajcia, cukor, pomarančovú šťavu a postrúhanú pomarančovú kôru varíme nad parou za stáleho miešania, kým nezískame polohustý krém. Necháme ho vychladnúť a potom do neho zamiešame vyšľahanú šľahačku. Vychladnutý korpus torty prekrojíme pozdĺžne na dva pláty a naplníme časťou plnky. Plnkou natrieme aj boky torty a ozdobíme vrch, na ktorý ešte naaranžujeme mesiačiky pomaranča.
TIP: Podľa rovnakého receptu sa dá pripraviť aj jahodová torta, len vynecháme pomarančovú kôru a pridáme o 20 g viacej mandlí a namiesto pomarančovej šťavy použijeme šťavu z čerstvých jahôd alebo jahodovú dreň. Do plnky môžeme zamiešať posekané jahody.
—————