Pomaranče pochádzajú z Číny
Varenie – Potraviny
Pomaranč je nesporne najobľúbenejším spomedzi zástupcov južného ovocia. Nielen ako prísada do jedla, ale hlavne na priamu konzumáciu. Primát vedie pre schopnosť osviežiť a tiež pre bohatý obsah vitamínov.
Pôvod:
Pomaranče pochádzajú z Číny, pestovanie pomarančovníka v tejto krajine sa spomína v textoch starých 2000 rokov pred n. l. Do Európy sa táto rastlina dostala okolo roku 400 a do Ameriky ju zase previezli portugalskí a španielski dobyvatelia. Dnes sa pestuje vo všetkých subtropických oblastiach, ale aj v Brazílii, Číne a na juhu USA. Poznáme dve základné sorty – sladké určené na priamu konzumáciu a horké, ktoré sa využívajú v kozmetike a na aromatizovanie čaju.
Prínos pre zdravie:
Pomaranč je veľmi šťavnaté ovocie, pretože obsahuje veľa vody. Bohatý je najmä na vitamín C, disponuje aj ďalšími – vitamínmi E, B1, B2 a B6. Nechýbajú mu minerálne látky ako vápnik, draslík, fosfor, mangán, ale i dôležitá látka selén a vláknina vo forme pektínu, ktorá podporuje trávenie. Za špecifické chuťové a aromatické vlastnosti vďačí ovocnému cukru, kyseline citrónovej a pomarančovému oleju. Prítomné flavonoidy spolu s vitamínom C pomáhajú zvyšovať odolnosť voči infekciám a výrazne posilňujú obranyschopnosť organizmu.
Ako významný antioxidant chráni človeka pred dôsledkami stresu, alkoholu, nedostatku spánku a vplyvu toxických látok z prostredia. Treba si však dopriať aspoň jeden väčší alebo dva menšie pomaranče denne. A lepšie je nešúpať plod detailne a ponechať aj biele časti kôry a deliace blany. Práve tam sa nachádza vysoká hladina flavonoidov, ktoré zvyšujú účinok vitamínu C. Väčšia nádej, aby sme držali hladinu cholesterolu a výšku krvného tlaku pod kontrolou, pretože konzumáciou pomarančov sa zlepšuje stav stien buniek a tým aj krvný obeh vo vlásočniciach. Je to aj prírodná alternatíva, ako sa preventívne chrániť pred rakovinou žalúdka. Pomaranče si treba si dopriať aj pri jarnej únave na zlepšenie imunity, pri fyzickej alebo psychickej vyčerpanosti, a tiež v prípade zápalu ústnej dutiny či tráviacich a črevných problémoch. Niektorí jedinci sú však na tento druh ovocia precitlivení, a alergickú reakciu môžu mať aj ľudia, ktorí často trpia úpornými bolesťami hlavy. Opatrné by mali byť aj mamičky, ktoré dojčia. Vo všeobecnosti je však pomaranč prínosom pre zdravie, preto sa jeho plody, kvety i kôra sa využíva aj v tradičnom liečiteľstve.
Skladovanie:
Kvalitné, čerstvé plody pomaranča vydržia pri izbovej teplote až 14 dní, rovnako v spodnej časti chladničky. Podobne dlho si zachová svoju chuť a vôňu aj šťava a nastrúhaná kôra uskladnená v chladničke.
Využitie v kuchyni:
Toto ovocie má skutočne širokospektrálne použitie. Radi si ho naservírujeme na tanier len tak ako chutnú desiatu alebo jeho typickou chuťou ozvláštňujeme rôzne jedlá. Či už šaláty, nákypy, sladké pudingy, múčniky, ale aj recepty pripravené z mäsa. V kuchyni sa zvykne kombinovať so škoricou, so zázvorom a s kardamónom. Osobitnou kapitolou je pomarančová marmeláda s typickou kyslastou chuťou a postrúhaná pomarančová kôra, ktorá zvýrazňuje arómu a chuťové vlastnosti mnohých koláčov, dezertov a zákuskov. Pred strúhaním sa však odporúča pomaranč vydrhnúť v horúcej mydlovej vode a potom riadne opláchnuť, aby sme kôru zbavili pesticídov alebo vosku. Nezastupiteľná je aj účasť pomaranča pri príprave osviežujúcich nápojov a likérov.
redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net
—————