28.12.2018 13:15

Pohárik šampanského

Harmónia – Stolovanie a etiketa

 

Šampanské je absolútne špeciálnym mokom, ktorý evokuje najmä výnimočné životné situácie. Práve z eufórie a obrovskej radosti sa s napätím odstraňujú charakteristické zátky a do pohárov sa chytá rozbúrený prúd šampanského. Či už je to narodenie syna, promócia alebo víťazstvo hokejistov na svetovom šampionáte.

Zrod perlivého zázraku

Za pravé sladké šumivé víno vďačíme Francúzom. O nápoj s bublinkami sa zaslúžil konkrétne benediktínsky mních Dom Pierre Pérignon, ktorý v žil v 17. storočí a alternatívu šumivého vína objavil pri experimentovaní náhodou, keď sa bublinky vytvorili pri druhotnom kvasení. Doteraz sa pod touto značkou produkuje ušľachtilé, priam legendárne šampanské. No viacerí historici pochybujú o zásluhách snaživého mnícha a prisudzujú príspevok k objavu šumivých vín hlavne bádateľovi a anglickému lekárovi Christopherovi Merretovi, ktorý v tom čase v opátstve žil a venoval sa výrobe vína. Skutočne pravé šampanské pochádza teda z francúzskeho regiónu Champagne, dnes túto značku produkuje okolo tisíc vinárov. Perlivý mok sa najprv konzumoval najmä v materskej krajine, ale neskôr ho napoleonskí vojaci priniesli aj do iných krajín Európy a inšpirovali tak tamojších vinárov k podobnej produkcii. Začiatkom 19. storočia vznikla takto aj slovenská značka Hubert. O možnosť vybrať si aj suchú alternatívu šumivého vína sa zaslúžili Angličania.

Ako šampanské podávať:

Najvhodnejšie sú poháre s vysokým štíhlym kalichom na stopke, tzv. flauty, v ktorých sa dá krásne pozorovať pohyb miniatúrnych bubliniek podobným radu perál. Ideálnou teplotou v prípade bieleho je 4,5 až 7°C, u ružového 6 až 8°C a červené by malo mať teplotu 9 až 11°C. Okrem slávnostných príležitostí sa šampanské i sekty hodí podávať ako ľahký aperitív alebo ich aj kombinovať s jedlom. Suché biele sekty treba nalievať k predjedlám a zeleninovým jedlám, polosladké a polosuché k rybe a hydine, ružové k cestovinám, červené je dobré kombinovať s tmavým mäsom, no a sladké šampanské komunikuje výborne s dezertom.

    

Možno neviete, že ...

  • ... trištvrte litrová fľaša šampanského obsahuje až 49 miliónov bubliniek. Kto vie, kto ich zrátal?
  • ... obavy otvoriť fľašu sú opodstatnené, pretože tlak v nej je trikrát väčší ako tlak v pneumatike auta. Nečudo, že na súťaži „Let korkovej zátky“ v New Yorku v roku 1988 preletela víťazná vzdialenosť 54,18 metra.
  • ... niektoré vzácne sorty šumivého vína dosahujú závratné ceny. Vrcholom sú 2 fľaše šampanského, ktoré ležali 200 rokov vo vraku stroskotanej lode v Baltskom mori a odborníci odhadli hodnotu každej z nich na 48 tisíc eur.
  • .... ak si chcete v štýle života americkej filmovej hviezdy Marilyn Monroe dopriať pravý bublinkový kúpeľ, na naplnenie vane potrebujete 350 fliaš šampanského.

 

redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com

 

—————

Späť


Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada


 

WEB pre celú rodinu