Plnené srnčie stehno
Varenie – Recepty – Mäso a ryby
Aj srňacinu môžeme pripraviť s chutnou plnkou.
Ingrediencie:
500 g srnčieho mäsa zo stehna
- 20 g masla
- 100 g húb (najlepšie kuriatka)
- 1 vajce uvarené natvrdo
- 50 g údenej klobásky
- soľ
- mleté čierne a biele korenie
- 1 vajce
- 1 lyžička horčice
- 50 g masti
- 80 g miešanej zeleniny
- 1 bobkový list
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- celé čierne a biele korenie
- 10 g hladkej múky
- 100 ml červeného vína
Príprava:
Zrelé odblanené mäso umyjeme a špicatým nožom urobíme väčší otvor. Na masle udusíme očistené a pokrájané huby a po vychladnutí pridáme na kocky pokrájané uvarené vajce, na malé kocky pokrájanú klobásu a zmes osolíme, okoreníme a premiešame. Potom pridáme surové vajce a horčicu a znovu premiešame. Plnkou naplníme mäso a otvor zašijeme alebo uzavrieme kovovými ihlami na mäso. Mäso opečieme z oboch strán na horúcom masle, pridáme pokrájanú cibuľu, očistenú a pokrájanú zeleninu, bobkový list, paradajkový pretlak, celé čierne a biele korenie i soľ a podliate horúcou vodou a prikryté dusíme v rúre domäkka. Mäso občas podlejeme vodou a polejeme vlastnou šťavou. Mäkké mäso vyberieme, šťavu poprášime múkou, polejeme vínom a ak treba aj vodou a povaríme. Precedenú omáčku podávame zvlášť v miske. Mäso pokrájame a podávame na tanieri aj s opekanými zemiakmi.
—————