05.07.2014 16:01

Plnené kaleráby v omáčke

Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie

 

Mladé kaleráby naplnené chutnou plnkou a podávané v smotanovej omáčke.

 

Ingrediencie:
  • 8 menších kalerábov   
  • 1 lyžica masti   
  • 1 stredne veľká cibuľa   
  • bujón v kocke  
  • soľ
Plnka:
  • 30 g masti   
  • 1 cibuľa   
  • 300 g húb  
  • soľ   
  • mleté čierne korenie   
  • zelená petržlenová vňať  
  • 1 lyžica hrubej múky   
  • 50 ml mlieka  
  • 2 vajcia 
  • 2 žemle   
  • 40 g oleja   
  • 2 lyžice strúhanky
Omáčka:
  • 40 g masti   
  • 60 g hladkej múky  
  • 1 cibuľa   
  • soľ   
  • cukor   
  • 200 ml kyslej smotany   
  • citrónová šťava  
  • zelená petržlenová vňať alebo pažítka
 
Príprava:

Plnku si pripravíme z pokrájaných žemlí, ktoré prelejeme trochou mlieka, aby zmäkli. Huby očistíme, pokrájame na plátky a opražíme na oleji, na ktorom sme najprv spenili cibuľu. Podusíme, pridáme posekanú petržlenovú vňať a mleté čierne korenie, premiešame a odstavíme. Zmäknuté žemle pridáme k hubám, pridáme trochu múky a strúhanky, vajcia, olej a soľ a dobre premiešame. Ak treba pridáme zvyšok mlieka.

Mladé kaleráby so šupkou vydlabeme a necháme steny asi pol centimetra hrubé. Naplníme ich plnkou, skrojené vršky kalerábov potrieme bielkom, priložíme na kaleráby a previažeme niťou. Na masti speníme cibuľu, na ňu poukladáme kaleráby, podlejeme ich vodou alebo mäsovým vývarom a prikryté dusíme v rúre do mäkka. Podávame v smotanovej omáčke.

Na prípravu omáčky potrebujeme ako základ bledú zápražku, ktorú rozriedime odvarom z cibule. Potom pridáme soľ, smotanu, citrónovú šťavu a trochu cukru a na miernom ohni povaríme. Do hotovej omáčky zamiešame posekanú petržlenovú vňať alebo pažítku.

—————

Späť


Komentár

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok


Kontakt

magazín Doma a Rada