Plnené bravčové stehno
Varenie – recepty – Mäso a ryby
Upravené bravčové mäso so žemľovou plnkou. Ideálne pohostenie k vínu.
Ingrediencie:
600 g bravčového stehna
- soľ
- mleté čierne korenie
- vývar z kostí
- koreňová zelenina
- 2 cibule
- olej alebo masť
Plnka:
- 3 žemle
- 2 vajcia
- 60 g masla
- 100 ml mlieka
- soľ
- mleté čierne korenie
- zelená petržlenová vňať
Príprava:
Najprv si pripravíme plnku. Žemle pokrájame na kocky a pokropíme vlažným mliekom. Maslo vymiešame s vajcami a pridáme ho k navlhčeným žemliam. Ochutíme soľou, mletým korením a posekanou petržlenovou vňaťou a dobre premiešame. Čisté bravčové stehno režeme postupne po dĺžke, až kým ho neupravíme na plát hrubý 1,5 cm. Naklepeme ho, osolíme, naplníme žemľovou zmesou a zavinieme tak, aby najväčšia časť plnky zostala v strede. Mäsový závin zabalíme do čistého obrúska a previažeme. V mäsovom a zeleninovom vývare ho varíme asi hodinu. Potom ho prebalíme do čistého obrúska a necháme stuhnúť. Napokon ho rozbalíme a opečieme sprudka zo všetkých strán na horúcom oleji. Necháme vychladnúť a na druhý deň pokrájame na plátky.
—————