14.06.2016 19:34
Pikantný rebarborový koláč
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Koláč s pudingovo-ovocnou plnkou z rebarbory a ríbezlí.
Ingrediencie:
Na cesto:
300 g hladkej múky
- 1 ½ zarovnanej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 250 g zmäknutého masla alebo margarínu
- 1 balíček vanilínového cukru
- 250 g polotučného tvarohu
Na ovocnú náplň:
- 500 g rebarbory
- 250 g čerstvých alebo zmrazených červených ríbezlí
- 1 balíček pudingu so smotanovo-vanilkovou príchuťou
- 50 g cukru
- 250 ml nektáru z čiernych ríbezlí
Na pudingový krém:
- 1 balíček pudingu so smotanovo-vanilkovou príchuťou
- 200 ml mlieka
Na posypanie:
- 2 balíčky vanilínového cukru
Príprava:
- Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom. Pridáme maslo alebo margarín, vanilínový cukor a tvaroh a všetko ručne spracujeme na hladké cesto. Cesto krátko premiesime na pomúčenej pracovnej ploche a rozdelíme na tri diely. Jeden diel cesta vyvaľkáme a vložíme na dno vymastenej tortovej formy. Zvyšné cesto odložíme na neskoršie použitie. Formu vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a predpečieme asi 15 minút.
- Na prípravu ovocnej náplne umyjeme a očistíme rebarboru (nelúpeme) a nakrájame na kúsky veľké asi 2 cm. Ríbezle umyjeme a otrháme zo stopiek. Pudingový prášok zmiešame s cukrom a rozmiešame asi v 4 lyžice ríbezľového nektáru. Zvyšok ríbezľového nektáru zvaríme, pridáme ovocie a necháme povariť asi 5 minút na miernom plameni. Vmiešame pudingový prášok, povaríme najmenej 1 minútu a ovocnú náplň necháme vychladnúť.
- Korpus necháme krátko vychladnúť. Z druhého dielu cesta vytvarujeme dlhý valček, ktorý umiestnime na predpečený korpus a rukou pritlačíme na okraj formy tak, aby vznikol okraj vysoký asi 3 cm.
- Ovocnú náplň nanesieme na korpus. Pudingový krém pripravíme podľa návodu na obale, avšak len s 200 ml mlieka a rozotrieme na ovocnú náplň. Z tretieho dielu cesta vyvaľkáme kruh a nanesieme ho na vrstvu pudingu. Cesto na okraji opatrne pritlačíme. Povrch posypeme vanilínovým cukrom, vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a dopečieme (asi 40 minút).
- Koláč necháme vychladnúť vo forme na kuchynskej mriežke. Podávame na druhý deň po upečení, aby ovocná náplň dostatočne stuhla.
FOTO: droetker
—————