Pikantná čínska zmes
Varenie – Skladovanie
Ak sme už urobili z tohtoročnej úrody zeleniny všetky osvedčené recepty na zaváranie a už sa nám pri spracovaní papriky či cukety minula fantázia, môžeme skúsiť jednu exotickú receptúru z čínskej kuchyne. Pikantná zeleninová zmes bude zaujímavým spestrením domácej gastronómie. Ak si urobíme väčšie množstvo, môžeme si zásoby sterilizovať a používať aj v zime.
Na prípravu 6 pohárov po 375 ml potrebujeme:
- 1 pór
- 3 mladé cibule
- 1 zelenú papriku
- 1 červenú papriku
- 1 žltú papriku
- 1 cuketu strednej veľkosti
- 125 g sójových klíčkov
- 65 ml oleja
- 125 ml vody
- 3 lyžičky soli
- 2 lyžice kečupu
- 1 lyžicu čínskeho korenia
- 3 lyžicu sójovej omáčky
- 2 lyžicu jablkového octu
- 2 lyžicu zemiakového škrobu Solamyl
- 125 ml vody
- 1/2 lyžičky pomôcky na konzervovanie
Ako na to?
Zeleninu nakrájame na veľkosť, aká nám vyhovuje. Môžu byť aj menšie kúsky, než sú zobrazené na snímke. V hrnci ohrejeme olej a zeleninu krátko osmažíme. Ochladíme vodou a odstavíme z platne. Ďalej pridáme soľ, kečup, korenie, sójovú omáčku, ocot a privedieme k varu. Škrob rozmiešame v 125 ml vody, pridáme k ostatnému a necháme povariť. Odložíme z platne, pridáme pomôcku na konzervovanie, dobre premiešame a ihneď plníme až po okraj do pripravených pohárov. Poháre uzavrieme viečkom, postavíme na plech, ktorý naplníme do 2 cm horúcou vodou a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pri 100°C zavárame 30 minút. Pikantnú čínsku zmes môžeme servírovať ako prílohu k mäsovým jedlám, ale dá sa z nej pripraviť výborný obed či večera. Stačí, ak ju naservírujeme na čerstvo uvarené čínske rezance.
FOTO: droetker
—————