Perníkoví snehuliaci s kokosom
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Koncoročné sviatky, či už Advent, Mikuláš alebo Vianoce, sú vhodnou príležitosťou pre prípravu snehuliakov z perníka a kokosu.
Prísady:
Na cesto:
1 balenie perníka
- 400 ml vody
- 120 ml oleja
- 200 g zmäknutého masla
Na ozdobenie:
- 3 balíčky svetlej polevy
- 200 g strúhaného kokosu
- tubičky na zdobenie 4 farby
- zdobenie 4 druhy pestré
Príprava:
Zmes na prípravu perníka zmiešame s vodou a olejom podľa návodu na obale. Nanesieme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do rúry predhriatej na 165°C a pečieme asi 35 minút. Vychladnutý perník rozdrobíme, pridáme maslo a ručne vypracujeme dohladka. Z cesta vytvoríme 10 guľôčok (Ø 4 cm), 10 guľôčok (Ø 3 cm), 10 guľôčok (Ø 1,5 cm) a zo zvyšku cesta vytvoríme 10 valčekov a 10 koliesok na klobúk. Všetko odložíme asi na 1 hodinu do chladničky.
Na ozdobenie rozpustíme polevy (bez obalu) v kastróliku vo vodnom kúpeli. Jednotlivé guľôčky postupne namáčame do polevy a obalíme v kokose. Necháme zatuhnúť. Na špajle postupne napicháme po 3 guľôčky tak, aby sme vytvorili snehuliaka a koliesko a valček ako klobúk. Tubičkami a zdobením ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
TIP: Snehuliakov môžeme obaliť aj v mletých olúpaných mandliach.
FOTO: droetker
—————