Perníkové domčeky
Varenie – Recepty – Múčniky a dezerty
Recept len pre trpezlivých, ktorí sa pri pečení radi hrajú. Príprava perníkového mestečka si vyžaduje aj zručnosť a fantáziu.
Ingrediencie:
Na cesto:
200 g tekutého medu
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 75 g masla alebo margarínu
- 300 g hladkej múky
- 2 zarovnané lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 zarovnaná lyžička perníkového korenia
- 1 balíček Finesse citrónovej kôry
- 50 g mletých lieskových orieškov
Príprava:
Na prípravu cesta v kastróliku zahrejeme med s cukrom, vanilínovým cukrom a maslom alebo margarínom. Vymiešame dohladka a necháme vychladnúť. V mise zmiešame múku s kypriacim práškom, korením, citrónovou kôrou a orechami. Pridáme vychladnutú zmes a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke asi pol hodiny odležať.
Na pomúčenej pracovnej ploche z cesta pomocou váľka vyvaľkáme plát hrubý asi 5 mm. Na 1 domček si vytvoríme papierové šablóny s rozmermi podľa obrázka nižšie, do ktorých spravíme otvory rôznych tvarov. Pomocou šablóny vykrajujeme z cesta časti domčekov a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme asi 8 minút.
Po vychladnutí ozdobíme bielou tubou podľa vlastnej fantázie a časti domčekov tubou zlepíme. Necháme stuhnúť.
TIPY:
- Na spestrenie môžeme domčeky ozdobiť Tubičkami na zdobenie 4 farby.
- Domčeky budú krásne vyzerať, aj keď ich použijeme ako lampáše.
FOTO: droetker
—————