Pečené plnené kurča
Varenie – Recepty – Mäso a ryby
Kurča so žemľovou plnkou prepečené dočervena.
Ingrediencie:
1 stredne veľké kurča
- 100 g rastlinného tuku
- 50 g údenej slaniny
- 2 vajcia
- 2 žemle
- 1 kuracia pečeň
- soľ
- zelená petržlenová vňať
- majorán
Príprava:
Očistené kurča osolíme a necháme odpočívať. Žemle pokrájame na kocky, pokropíme vodou a osolíme. Časť rastlinného tuku vymiešame so žĺtkami, pridáme polovicu pokrájanej údenej slaniny, pokrájanú kuraciu pečeň, majorán i posekanú petržlenovú vňať a dobre premiešame. Napokon pridáme tuhý sneh ušľahaný z bielkov a plnku zľahka premiešame. Časťou naplníme brušnú dutinu a zvyšok plnky umiestnime pomocou lyžice pod kožu v hornej i dolnej časti pŕs. Stehná potom zviažeme a ešte predtým môžeme otvor do brušnej dutiny zašiť bielou niťou alebo spojiť kovovými ihlicami, aby plnka nevytiekla. V pekáči rozpražíme druhú polovicu nadrobno pokrájanej slaniny, pridáme rastlinný tuk, vložíme naplnené kurča, ktoré podlejeme horúcou vodou a pečieme na každej strane asi 45 minút. Napokon ho dopečieme prsnou časťou smerom hore dočervena. Kurča potom vyberieme, rozporciujeme aj s plnkou a podávame so zemiakovým šalátom alebo so zemiakovou kašou.
—————